Lauri Teder • 13. oktoober 2017 • 1 min
Jaga lugu:

Londoni börs üritab kõigest väest Saudi naftahiidu meelitada

Foto: EPA

Londoni börsi järelevalveasutuse tunnistas, et kohtus aasta alguses Saudi Aramco esindajatega ning arutas kohtumisel ka börsireeglite lõdvendamist, vahendab BBC.

Saudi Araabia riiklik naftafirma Saudio Aramco on parajasti otsingul, et leida sobiv koht oma IPO läbiviimiseks. Firma, mille turuväärtus on kõige helgemate hinnangute kohaselt 10 triljonit dollarit, soovib börsile viia kõigest 5% oma aktsiatest. Briti börsi praeguste reeglite järgi peab avalikule pakkumisele jõudma aga vähemalt 25% ettevõtte osalusest, et ühel aktsionäril poleks liiga suurt mõju.

Tänavu jaanuaris esitas Londoni börsi järelevalveorgan Financial Conduct Authority (FCA) ettepaneku tolle reegli erandite loomiseks. "Me ei usu, et investorite jaoks loodud kaitsemehhanismid sellega vähenevad. Oleme varem selgelt avalikult väljendanud, et lubame ka 25 protsendist väiksemat osakaalu, kui aktsiate väärtus ja jaotumine tagavad likviidse turu toimimise," selgitas FCA juht Andrew Bailey eelmisel nädalal saadetud kirjas kriitikat pälvinud ettepaneku kaitseks.

Briti parlamendi äri-, energia- ja tööstusstrateegia komitee esimees Rachel Reeves tolle seisukohaga ei nõustunud: "See, mis võib tuua kasu Londoni börsi kauplejatele, ei pruugi olla hea ülejäänud riigi majandusele või investoritele. Pole aru saada, kuidas see käik aitaks luua töökohti, suurendada investeeringuid või Ühendkuningriigi investorite tulu."

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt