Märt Belkin • 16. oktoober 2017
Jaga lugu:

Olainfarm kasvas mühinal Ida-Euroopas

ravimid  Foto: EPA

Läti ravimifirma Olainfarm kasvatas septembris tugevalt müüki Ida-Euroopas, absoluutarvudes eriti võimsalt suurenes müük suurimal turul Venemaal.

Kuu jooksul müüs Olainfarm kaupa 9,63 miljoni euro eest, mida oli 17% enam kui aasta varem, teatas ravimifirma börsile. Kasvuprotsendid olid kohati pea ulmelised – Usbekistanis kasvas käive 388%, Albaanias 232% ning Saksamaal 159%.

Protsendid on küll ilusad, ent tegelikult oli müük Usbekistani septembris 144 000 eurot, Albaaniasse 111 000 eurot ning Saksamaale 129 000 eurot. Kolm riiki kokku andsid seega aasta üheksanda kuu müügist kokku alla 3 protsendi.

Hoopis teine tera on aga Venemaa, kuhu müük kasvas septembres samuti ülivõimsad 69 protsenti. Idanaaber on lätlaste ravimifirma jaoks suurim turg ning sealt teeniti 3,4 miljonit eurot, nii et eelmise aasta septembriga võrreldes on seis tõesti muljetavaldav.

Müük Ukrainasse oli enam-vähem täpselt miljon eurot, mida oli 54% enam kui aasta aega tagasi. Ukraina oli firma jaoks septembris suuruselt kolmas turg. Esimese ja kolmanda koha vahele jäi Läti, kus müügitulu tõusis 13 protsenti 2,7 miljoni euroni.

Protsentide mõttes kõige võimsama paugu sai Olainfarm aga Hollandis, nimelt kahanes seal käive 73 protsendi jagu 146 000 eurole. Madalmaad annavad firma kogumüügist umbes 2%. Mahud kahanesid ka Kasahstanis – eelmise aasta septembriga võrreldes 18%, 375 000 eurole.

Üheksa kuu peale kokku kasvas müügitulu 9 protsenti 85,61 miljoni euroni. Protsentide keeles kasvasid enim Saksamaa ja Holland, kus kasvuprotsent oli vastavalt 200% ja 133%. Seejuures langes Ukraina müük 39%. September oli niisiis varasematest kuudest veidi erandlikum, kuna üheksandal kuul kahanes Holland ning kasvas Ukraina.

Suurim turg oli üheksa kuu peale kokku 28,4 miljoni euroga Venemaa, kasvades 23 protsenti. Teisele kohale jäi 21,6 miljoni euro ja 13% kasvuga Läti, kolmandale positsioonile 22% tõusu ning 7,7 miljoni euro suuruse müügiga Valgevene.

Jaga lugu:
Hetkel kuum