Märt Belkin • 24 oktoober 2017

Šiauliu Bankas sai korraliku reitingu

Foto: Verslo žinios

Agentuur Moody’s andis Šiauliu Bankasele investeerimisjärgu reitingu positiivse väljavaatega.

Reitinguagentuur andis juba juulis teada, et Leedu panga reitingut võidakse peagi tõsta. Täna otsustaski Moody’s seda teha ning kergitas Šiauliu pikaajaliste võlakohustuste reitingut pügala võrra, tasemeni Baa3.

Tõsteti ka lühiajaliste kohustuste reitingut. See tähendab, et viimaks on panga krediireiting investeerimisjärgu tasemel, enne seda oli Šiauliu võla väärtus Moody’se hinnangul tasemel Ba1. Uue reitingu väljavaade on positiivne, nii et tulevikus võib see veelgi tõusta.

Otsuse tagamaid selgitades tõi agentuur esmajoones välja, et Leedu ärikeskkond on Šiauliu jaoks läinud tublisti etemaks. Nii sel kui järgmisel aastal ulatub riigi majanduskasv tugevalt üle 3 protsendi, kuna tõuseb eratarbimine ning taastub eksport.

Ka Leedu palgad on kasvuteel, töötus langeb ning krediidinõudlus tõuseb, samas on euroala rahapoliitika jätkuvalt lõtv. Kõik see toetab aga Šiauliu Bankase kasvu ning kasumlikkust, ent samas võimaldab pangal ka kapitalipuhvrit tugevdada.

Moody’s prognoosib, et Šiauliu panga probleemsete laenude osakaal jätkab langust ning jõuab eelmise aasta lõpu 7,2% tasemelt tänavu 6 protsendi juurde. Panga kapitisatsioon püsib tugev ning kasumlikkus tõuseb.

Oluline kaalutlus reitingu tõstmisel oli ka see, et 2013. aastal soetatud pankrotistunud Ukio Bankase portfelliga seotud riskid on suuresti kadunud. Ülevõtmisest saadik on Šiauliu Bankas portfelli metoodiliselt üle vaadanud,  kandnud maha madala kvaliteediga laenud ning täpsustanud ja parandanud sisemisi reitinguid.

See aga tähendab, et Moody’se arvates on Ukio portfelliga seotud riskid märkimisväärselt madalamad ning sealsete laenude riskisus on praeguses ülejäänud portfelliga sarnane.

Kõik pole siiski roosiline – reitinguagentuur toob välja, et probleem on kontsentreerumisriskid, nimelt on Leedu tugevalt kaldu väike- ja keskmise suuruse ettevõtete ning tarbijate finantseerimise poole. Lisaks toob võimas, 10%–15% juurde ulatuv laenukasv kaasa omad riskid.

Täna keskpäeva seisuga on Šiauliu Bankase aktsia Vilniuse börsil tõusnud eilse sulgemishinnaga võrreldes 1,34 protsenti 0,604 euro tasemeni.

Hetkel kuum