Mait Kraun • 28. oktoober 2017 • 3 min
Jaga lugu:

Nafta hind tõusis kahe aasta tippu

Nafta puurkaev.
Nafta puurkaev.  Foto: EPA

Naftade hinnad jätkasid reedel tõusu ning Brent ületas esmakordselt kahe aasta jooksul 60 dollari taseme. WTI toornafta jõudis ava viimase kaheksa kuu tippu, kirjutab MarketWatch.

Hindadel on viimastel päevadel tõusta aidanud spekulatsioonid, et OPEC ja mitmed teised naftariigid plaanivad tootmiskärbete kokkulepet pikendada järgmise aasta lõpuni.

Detsembrikuu Brenti toornafta futuur kallines reedel 2 protsenti, 60,4 dollarini barrelist. Tegemist on kõrgeima sulgumishinnaga alates 2015. aasta juulist. Nädalaga kallines Brent kokku 4,7 protsenti.

New Yorgi börsil kallines West Texas Intermediate (WTI) toornafta hind reedel 2,9 protsenti, 54,19 dollarini barrelist – tegemist on viimase kaheksa kuu kõrgeima tasemega. Nädalaga lisas WTI kokku 4 protsenti.

Turul võib tekkida hoopis defitsiit

OPECi liikmed kohtuvad ametlikult 30. novembril Viinis. „Kui OPEC ja selle liitlased otsustavad tootmiskärpeid mahuliselt suurendada, siis võib 2019. aastaks tekkida olukord, kus turul on hoopis defitsiit,“ ütles investeerimisfirma AvaTrade’i turgude peaanalüütik Adrienne Murphy.

„Turud tunnevad aga muret, et 60 dollari taseme ületamisel hakkavad oma tootmist suurendama kildanafta tootjad, mis võib Venemaa ja OPECi püüdlused rööpast välja juhtida,“ lisas Murphy. „Kui nafta läheneb 60 dollarile, siis muutuvad kauplejad rahutuks ja hakkavad müüma, et vältida langust.“

Baker Hughes teatas reedel, et USA aktiivsete naftapuurtornide arv kasvas sellel nädalal ühe võrra, 737 puurtornini. Kasv oli tagasihoidlik, aga tegemist oli esimese tõusuga viimase nelja nädala jooksul.

Naftalepet võidakse pikendada

Hindu on sellel nädalal toetanud ka andmed, mis näitasid, et USAs on naftaga seotud toodete (bensiin, diisel jms) varud vähenemas. Lisaks sellele ilmusid uudised, et Saudi Araabia ja Venemaa, mis on kaks maailma suurimat tootjat, tahavad tootmiskärbete kokkulepet pikendada eeldatavalt 2018. aasta lõpuni. Praegu kehtib lepe kuni 2018. aasta märtsini.

OPEC ja mitmed teised naftariigid leppisid eelmise aasta novembris kokku, et kollektiivselt vähendatakse päevast naftatootmist 1,8 miljoni barreli võrra. Selle eesmärk oli kaotada naftaturu globaalne ülejääk ning panna hinnad uuesti kasvama.

„Me oleme pühendunud koostööle kõigi tootjatega, nii OPECi siseselt kui ka väliselt. Me toetame kõike, mis võimaldab nafta nõudlust ja pakkumist tasakaalustada,“ ütles Saudi Araabia kroonprints Mohammad bin Salman Reutersile.

Globaalne nõudlus paraneb

Samal ajal on maailmamajandus paranenud. Eriti tugevad on olnud Ühendriikide majandusandmed – selgus, et USA majandus kasvas 3 protsenti, mis oli oodatust kiirem kasvutempo. „See toetab arusaama, et globaalne nõudluse kasv püsib tugev ja see toetab kõrgemaid hindu,“ ütles investeerimisfirma Edward Jonesi energiaturu analüütik Brian Youngberg. „Samas on tõusmas ka veendumus, et nafta hinna kasv ärgitab ka rohkem tootma.“

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt