Pille Ivask • 4. november 2017 • 3 min
Jaga lugu:

Saudid viivad börsile linna

Saudi Araabia lipp.
Saudi Araabia lipp.  Foto: EPA

Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman jätkab saudide majanduse elavdamise ja edendamisega ning on lubanud, et esimesena maailmas viiakse börsile linn.

“See oleks justkui New York läheks börsile,” on bin Salman öelnud.

Õigupoolest ei taha saudid börsile minna tavapärase linnaga. NEOM-i näol on tegu 25 600 ruutkilomeetrise tehnoloogiakeskusega, mis laiub Jordaaniasse ja Egiptusesse välja. “Esimene kapitalistlik linn maailmas. See on unikaalne ning saab olema revolutsiooniline,” ei hoia bin Salman värvi kokku.

Fokuseeritud kasvule

NEOM-i ainuomanikuks kuni selle börsile minemiseni on Saudi Araabia riiklik investeerimisfond. Viimane on teatanud, et praeguste prognooside kohaselt peaks NEOM-i investoreiks saama ettevõtted taastuvenergia, biotehnoloogia, kõrgtehnoloogilise tootmise ja meelelahutuse sektoritest.

“Börsile ei minda siiski enne, kui idee on piisavalt küps,” lausus ta. “See võib juhtuda nii enne kui pärast aastat 2030.

Siiski on juba teada, et kui NEOM peaks valmis saama, ei rakendu sellele tavapärased karmid Saudi Araabia seadused. Linnaelanikud võivad elada oluliselt liberaalsemat ning piirangutevabamat elu kui mujal kuningriigis. Viimane puudutab ka meelelahutust, näiteks saavad NEOM-is resideerujad nautida kontserte.

NEOM tähendab tõlkes sisuliselt “uut linna”. NEO viitab sõnale uus ning M linna nime lõpus viitab araabiakeelsele sõna “linn” esimest tähte.

Saudi Aramco IPO hea tempo

Bin Salman on ka varem silma paistnud selle poolest, et tahab riigi majandust ja elu-olu modernsemaks muuta. Investoreile ehk üks põnevamaid seesuguseid näiteid on riikliku naftafirma Saudi Aramco börsile minek. Tõsi, börsile läheb vaid osa ettevõttest ning riigi juhtkond on öelnud, et ettevõtte koguväärtus jääb 2 triljoni dollari juurde. Eksperdid ning investorid on seda summat üldjuhul pidanud väga suureks, kohati isegi naeruväärselt kopsakaks.

Kroonprintsi sõnul liiguvad asjad ses suunas, et Saudi Aramco IPO peaks toimuma järgmisel aastal. Esmaemissiooni detailid on tema sõnul veel arutluse all, ent üldjoontes on plaan paigas.

Julged plaanid

Kui mõni aeg tagasi oli Saudi Aramco IPO bin Salmani lemmikteema, siis nüüd paistab selleks saavat NEOM-i linn. Bin Salman, kes kõneles möödunud kuul Riyadhis toimunud konverentsil, oli linna börsile viimise ideest välismeedia andmeil ilmselgelt suures õhinas.

Uus linn saa olema kroonprintsi plaanist Vision 2030 üks osa. Majandusplaani eesmärk on mitmekesistada Saudi Araabia majandust, luua töökohti. Samas on kroonprintsil päris palju tegemist sellega, et nuputada, kuidas painutada riigijuhtide seas levinud väga konservatiivseid traditsioone.

Küll aga näeb Steffen Hertod London School of Economicsist, et kroonprints ei tee vaid suuri sõnu ning märkimisväärne osa Saudi ühiskonnast tõesti tahab muudatusi. Näiteks said Saudi Araabia naised viimaks ometi loa autoga sõita, samuti on vähendatud religioonipolitsei volitusi.

Majandustulemusi silmas pidades on aga näha, et Saudi Araabia majanduskasv tõotab tänavu tulla väiksem kui eelmisel aastal. Selle kohta on bin Salmanil aga nii mõndagi öelda ning kroonprints on kindel, et vähenenud majanduskasv paneb hoopis mõtlema, mil viisil võiks majandust taas elavdada. “Meil on nii palju potentsiaali, ent me kasutame vaid väikest osa sellest,” lausus ta.

“Vision 2030 ongi paljude võimaluste kogum. Aramco (Saudi Aramco IPO – toim) on üks neist, NEOM teine... Meil on palju suuri projekte, millest me järgnevatel aastatel teada anname,” lubas bin Salman.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt