• Jaga lugu:

  Nordeconi võimas käibehüpe ületas ootusi

  Nordecon ehitabFoto: Andras Kralla

  Kolmandas kvartalis tegi Nordecon analüütikute ootustele silmad ette, ent üheksa kuu vaates varjutavad ehitusfirma tulemusi kõrged sisendhinnad ning julged alltöövõtjad, kelle küsitud kopsakas tasu samuti marginaale pitsitab.

  Puhakasumit teenis ehitusfirma kokku 3,6 miljonit euro eest samas kui mullu samas kvartalis oli seda vaid 2,5 miljoni jagu. Käive kasvas aga võimsalt, tõus ulatus koguni 20 protsendini.
  Kokku 71,4miljonilise kvartalikäibega ületas Nordecon tublisti kohalike analüütikute ootusi: Swedbank oli kontsernile prognoosinud tagasihoidlikku, 64,4miljonilist käivet ning LHV eeldas, et müügitulu jääb 70,3 miljoni euro kanti.
  Kasumis läksid analüütikute ootused lahku: LHV ootas puhaskasumiks 1,9 miljonit eurot, millest tehti kõvasti tugevam tulemus, Swedbanki analüütikud ootasidki aga umbes 3,6 miljonit.
  „Nordecon müüs kolmandas kvartalis oma Unigate ettevõtte ligikaudu 4,5 miljoni euroga Merko Ehitusele. Seetõttu eeldame, et Nordeconil tekib erakordne müügikäive, mis aitab tõsta puhaskasumit möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 1,5 miljoni euro võrra,“ selgitas Swedbanki Baltikumi aktsiaanalüüsi juht Marek Randma mõni aeg tehtud analüüsis.
  Aruandest selgub, et Unigate’i ning Paekalda projektidega seotud tütarettevõtete müük teenis firmael kasumit kokku 2,5 miljonit eurot.
   
  Nordeconi aktsia on viimase poole aastaga omajagu vatti saanud ning pisut enam kui 10 protsenti oma väärtusest kaotanud. Eile tõusis aktsia tulemuste ootuses 0,78 protsenti 1,29 euro tasemele. Swedbanki analüütikud on andnud aktsiale ostusoovituse ja usuvad, et väärtpaberil on tõusuruumi küllaga: hinnasiht on 1,4 euro juures.
  Kasumit survestavad julged alltöövõtjad
  Üheksa kuu peale oli puhaskasum siiski vaid 2,7 miljonit eurot, samas kui eelmisel aastal samaks ajaks oli Nordecon teeninud juba 3,3 miljonit. Brutokasumlikkus langes mulluse üheksa kuu 6,4 protsendilt 3,9 protsendile.
  Kasumlikkuse vähenemise taga on juhatuse teatel eelkõige hoonete segment, kus brutokasumlikkus on kahanenud tuntavalt – eelmise aasta üheksa kuu 8,1 protsendi tasemelt 4,3 protsendini. Kasumlikkuse languse taga on Nordeconi teatel sisendhindade kasv nii materjalide kui ka tööjõu osas.
  Samuti mõjutab tulemust üha enam kvaliteetse oskustööjõu vähesus ning sellest tulenevalt ka allhankijate nappus hoonete ehituse segmendis, kus eelkõige elamuehituse vallas rajatakse samaaegselt Eesti turu kohta suurt hulka objekte. Just seetõttu saavadki allhankijad julgemalt hindu tõsta, pingestades sellega peatöövõtjate marginaale.
  Kasumlikkust on vähendanud aga ka see, et Rootsi tütarfirma on kahjumis, kuna sealse esimese ehitatud hoone rajamise lõpufaasis tekkisid sisetööde kulud, mida ei suudetud uue turu puhul piisavalt ette näha. Rajatiste segmendi kasumlikkus on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga aga mõnevõrra paranenud, jõudes 3,7% tasemelt 3,9% juurde.
  Rajatiste vallas domineerib teedeehitus ja –hooldus, mille mahud kasvasid üheksa kuu arvestuses 16%. Kui eelneval kahel aastal tõid firmale enamiku sellisest tulust väiksemad rekonstrueerimise ja taastuvremondi töövõtud, siis nüüd on suurem roll suurehitustel. Tubli kopika andsid ka metsateede korrastamise tööd RMK-le.
  Juhtide lõppenud lepingud tõstsid kulusid
  Üheksa kuu peale kokku kasvasid võimsalt Nordeconi üldhalduskulud – mullusest 4,6 miljonist sai tänavu 5,4 miljonit eurot. Börsiteatest selgub, et selle taga oli ühest küljest kahe juhatuse liikme lepingute lõppemine ning sellega seotud tasud. Nimelt otsustasid senine juhatuse esimees Jaano Vink ning müügiga tegelnud Avo Ambur suve lõpus omal soovil firmast lahkuda.
  Tippjuhtide lahkumise järel otsustas ehitusfirma sinna võtta juurde hulga uusi tegijaid ning juhatus paisus neljaliikmeliseks, mis samuti halduskulusid tõstis. Lisaks tehti kontserni struktuuris muutusi ning panustatakse jätkuvalt välisturgudele, mis tähendab paratamatult käivitusperioodil ka märgatavat halduskulu.
  Mõnevõrra kehvemaks teeb ehitusfirma tulemusi ka euro-grivna vahetuskursi ebasoodne likumine – Ukraina valuuta odavnes umbes 9%. Kursikahjumeid tuli kokku 247 000 euro eest, mis on umbes sama suurusjärk eelmise aasta üheksa kuuga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
SEB: turgudel on oodata korrektsiooni
Aktsiaturgudel on oodata korrektsiooni ning kõige tugevamalt võivad pihta saada Jaapani aktsiad, hoiatas SEB pank, vahendab CNBC.
Aktsiaturgudel on oodata korrektsiooni ning kõige tugevamalt võivad pihta saada Jaapani aktsiad, hoiatas SEB pank, vahendab CNBC.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.