Lauri Teder • 15. november 2017 • 1 min
Jaga lugu:

Zimbabwe riigipööre mõjutas vaid metallide hinda

Foto: EPA

Hiljutised pöördelised sündmused Zimbabwes jätsid maailma börsid üpris külmaks, kuid teatud reaktsiooni võis märgata tooraineturgudel, kirjutab MarketWatch.

40 aastat võimul olnud Robert Mugabe kukutamine ja koduarest kõigutas tooraineturul eelkõige plaatinat, mille jaanuarikuise tähtajaga futuurid liikusid kolmapäeval 0,6% kõrgemale, 933,1 dollarini untsi kohta. Zimbabwe on Lõuna-Aafrika Vabariigi ja Venemaa järel üks maailma suurimaid plaatinatootjaid.

Mõnede analüütikute hinnangul võib riigipöördega seotud tarnekatkestuste tõttu kerkida ka peamiselt roostevaba terase tootmises kasutatava kroomi hind. Tolle metalli futuure tooraineturul osta ei saa, kuid kauplejate suhtumine oli märgatav näiteks Briti kaevandusfirma Glencore PLC aktsia 1,37-protsendises languses.

Maaklerifirma City Index uuringujuht Kathleen Brooks leidis väljaandele MarketWatch antud kommentaaris, et kolmapäevased hinnaliikumised peegeldavad pigem turu rahulikku suhtumist Zimbabwes toimunud võimuvahetusse. Kaevandustegevuse tõrkeid tema hinnangul ei kardeta.

 

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt