Lauri Teder • 4. detsember 2017 • 2 min
Jaga lugu:

Börs: raha väljus tehnoloogiaaktsiatest

Foto: EPA

Wall Street võttis uue nädala vastu ostuõhinaga, mida ajendas senati vabariiklaste maksureformi eelnõu laupäevane edu, kuid kauplemispäeva edenedes tõi tehnoloogiaaktsiate müügituhin kaasa hoopis kahe indeksi languse.

Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis 0,24% ja lõpetas 24 290 punktil. S&P 500 kaotas väärtusest aga 0,11%, peatudes 2639 punktil. Nasdaq Composite kukkus tervelt 1,05% allapoole ning jäi 6775 punkti tasemele.

Senati maksumuudatuste eelnõu õnnestumine tõukas esmaspäeval enim pangandussektorit. Kerkisid pea kõik Ühendriikide finantshiiud: Bank of America (+3,42%), Wells Fargo (+2,12%), Citigroup (+2,11%), JPMorgan Chase (+2,06%), Morgan Stanley (+1,41%) jt. Ootuste kohaselt peaks 35 protsendilt 20 protsendile langev ametlik maksumäär aitama pankadel suuremaid dividende maksta ja rohkem aktsiate tagasioste teha. Samuti suurendab nende ettevõtete tulusid föderaalreservi plaanitav detsembrikuine intressimäärade tõus.

Finantssektori väärtpaberite ostuks hangiti esmaspäeval raha aga nähtavasti tehnoloogiafirmade aktsiate müügist. Lumepallina kasvava müügisurve alla sattusid paljud tänavu tublisti kallinenud nimekad IT-ettevõtted nagu Adobe (-6,17%), PayPal (-5,75%), NVIDIA (-5,57%), Activision Blizzard (-5,42%), Microsoft (-3,77%), Facebook (-2,07%) jpt.

Samal ajal leidis aga aset ka mitu põnevat arengut meediamaailmas: näiteks vahendas Financial Times, et Disney (+4,72%) on taaskäivitanud läbirääkimised 21st Century Foxi (+2,8%) filmistuudio ning telekanalite FX ja Sky ostmiseks. Samuti vaimustas kauplejaid teadaanne, et telekanali Discovery omanik Discovery Communications (+7,19%) on soetanud enamusosaluse Oprah Winfrey kanalis OWN.

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt