Investorid: Apple vastutagu noorte telefonisõltuvuse eest

Noorte seas leviv telefonisõltuvus leiab üha laiemat kõlapinda.  Foto: EPA
Kaspar Allik • 8. jaanuar 2018 kell 11:00

Kaks Apple'i institutsionaalset investorit alustasid kampaaniat, millega loodetakse Apple panna rohkem vastutama, kuidas noored telefone kasutavad.

Investeerimisfirma Jana Partners ning California Õpetajate Pensioniühing, suuruselt teine USA riiklik pensionifond, saatsid laupäeval Apple’ile kirja, milles kutsuvad firmat üles uurima nutitelefonide mõju lastele ning arendama tarkvara selle mõju vähendamiseks, kirjutab Reuters.

Telefonisõltuvus on USAs kasvavaks mureks. Üha enam kurdavad lapsevanemad, et lapsed ei suuda telefonist loobuda. Pensioniühing ning Jana Partners muretsevad, et Apple’i aktsia võib lõpuks kannatada, kui probleemiga ei tegeleta. Ennetavad meetmed võiksid suurendada lojaalsust Apple'i brändile.

„Üle maailma, sealhulgas Silicon Valleys, suureneb üksmeel, et tehnoloogia potentsiaalselt pikaajaliste tagajärgedega tuleb tegeleda ennetavalt ning ükski firma ei tohi vastutusest kõrvale hoida,“ kirjutab Wall Street Journal.

Pooled USA teismelised leiavad, et on enda telefonist sõltuvuses ning tunnevad survet sõnumitele kohe vastata, selgub 2016. aastal tehtud uuringust. Samuti tuntakse muret noorte seas levivate depressiooni ning enesetappude pärast. Laiemalt hoogustub debatt tehnoloogiagigantide, nagu Google’i, Amazoni, Facebooki ja Snapchati, mõjust igapäevaelule.

„Pole mingi saladus, et sotsiaalmeedia ning rakendused, mille põhilised vahendajad on iPhone ja iPad, on disainitud nii, et tekitavad sõltuvust ning neelavad palju aega. Seda on ka mitu algset loojat tunnistanud,“ vahendab Techcrunch.

Firmad tundku vastutustJana Partners loodab kokku koguda mitme miljardi dollari suuruse fondi, mille ülesanne oleks sihikule võtta ettevõtted, mis nende hinnangul võiksid ühiskondlikult vastutustundlikumad olla. Nõuandjate hulka kuuluvad laulja Sting ja tema abikaasa. Samuti on sekka võetud akadeemikud, kes on varem sarnaste probleemidega tegelenud.

Kampaaniat alustanud investorite osalus Apple’is on väike. Umbes 2 miljardit dollarit Apple’i pea 900miljardilises turukapitalisatsioonis.

Investorid usuvad, et noortele tuleb kohandada nii sisu kui ka ekraani taga kulutatud aega, ning nad pööravad tähelepanu terviseprobleemidele, mida liigne kasutus võib kaasa tuua. Viidatakse kasvavale hulgale tõenditele ning õpetajate muresid kajastavatele uuringutele. Apple’ilt oodatakse ennetavat tegutsemist, enne kui avalikkus või seadus muudatused peale sunnib.

Ettevõtte juht Tim Cook on andnud Apple’ile senisest vastutustundlikuma näo, näiteks immigratsiooni ja keskkonna küsimustest. Intervjuus New York Timesile ütles Cook, et firmal on „moraalne vastutus“ USA majandust aidata.

Apple viitab funktsioonidele, mis annavad vanematele vähemalt osalise kontrolli. Näiteks saavad vanemad valida, millist rakendust, sisu ning teenust saavad lapsed kasutada.

iPhone’ide müük moodustab Apple’i kasumist põhiosa. 2016. aastal oli Apple’i turuosa USA nutitelefonide kasutuses 43 protsenti.

Hetkel kuum