Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Mees, kus on mu token'id?

    Segadused Eesti krüptopanga-ettevõtmise Polybius Foundationi ümber jätkuvad. Kui sügisel peale ICOt kurtsid investorid tokenite kadumise üle, siis tänaseks pole ikka veel kõikidest investeeringutest haisu. Polybius ise väidab, et tehniline probleem on kergesti lahendatav – kui just keegi tokeneid vahepeal ära varastanud pole.

    Registreeritud 2017. aasta veebruaris

    Mis on idee: luua krüptopank

    Tegevjuhid Ivan Turõgin ja Sergei Potapenko

    Kaasasid ICOga raha 2017. aasta suvel, 28 miljonit eurot. Täna vastavalt Polybiuse antud aadressil on neil kontol 4230,2 bitcoini ja 27498 ethereumi münti, mille koguväärtus 17. jaanuari seisuga on ca 55 miljonit eurot.

    „Krüptoraha ja krüptopangad on midagi hullumeelsusest. Olen sellest teemast  eemale jäänud, kui välja arvata ühe krüptopanga ICO-l osalemine. Seda tagasihoidliku 100eurose koolirahaga,“ kirjutas nördinud Kalle investor Toomasele, et kirjeldada oma krüpto-investori teekonda.
    Jutt käib Polybiuse-nimelisest ettevõtmisest. "Kunagi juulis oli  ICO ning pärast kauplemise alustamist kukkus hind mitu korda. Lotopilet missugune. Unustasin selle ega külastanud enam nende kodulehte. Aeg-ajalt jälgisin CoinMarketCapi lehelt ticker'i PLBT käekäiku. Mingil ajal oli PLBT selles tohutus hulluse jadas isegi TOP 100s rahalises koguväärtuses. Eile nägin 10dollarist hinda ning tekkis huvi ka Polybiuse lehele sisse logida. Oh imestust, kus vastu vaatas tühi rahakott. Meenub küll, et pärast ICOt tegid mõned raha panustanud kisa, et coinid kadunud. Ju siis olin ka mina üks nendest lüpstasaanutest. Hakkab meenuma „Boiler roomi“ film. Ju siis üks osa pettusest nägigi ette, et osa saab olla investorid coinide soetamisel aga coinide omanikuks saabki keegi teine. Kui eile sain veel sinna kodulehele sisse logida, siis täna ei ole enam sellist õnne olnud, et saaksin oma tühjale rahakotilegi ligi. Klienditeenidus samuti vaikib. Polegi nagu kuhugile enam pöörduda ka,“ kirjutas Kalle. Kokkuvõttes nentis ta vaid, et ainus hea mõte oli tulevikus ICOsid vältida.
    Kalle pole oma mures üksi. Krüptoraha viimastel aastatel tabanud suure populaarsuse tuules on välja lastud hulk münte, mille ainus eesmärk näib olevat investoritel taskust raha ära tõmmata. Kuna õige asja ja pettuse vahe peitub sageli tehnilistes detailides, mis kirjeldatud napilt tosinal leheküljel nn white paper'is, võib tehniliste eelteadmisteta jaeinvestor hätta jääda. Samas võib iga ettevõtet tabada ajutine kasvuraskus, tehniline probleem või mõni muu häda, mis aja jooksul lahendatakse.
    Polybius Foundation sattus juba septembris meedia huviorbiiti seoses rahulolematute investoritega, kes kuidagi oma investeeringutele ligi ei pääsenud. Toona teatas Polybius Geeniuse uudisteportaalile, et probleeme tekitas kaheastmeline tuvastus ja see oli teenusepakkuja viga.
    Kalle murest kuuldes kirjutasime Polybius Foundationile ja uurisime, mis seis kadunud token'itega on. Polybiuse tootejuht Vitali Pavlov ütles vastuseks Kallele, et klienditoe poole pöördunud klientidele vastatakse nii pea kui võimalik. „Kahjuks võib ooteaeg olla pikk, sest pöördumisi on palju. Ma pakuks lugejale kirjutada otse mulle, siis ma paluksin kolleege seda vaadata ja võimalikult kiirelt lahendada,“ ütles Pavlov.
    Avaldame Vitali Pavlovi edasised vastused:
    Milline seis on praegu ICO järel kadunud rahaga? Kuna meediast on erinevaid arve läbi käinud, siis palun Teil täpsustada: kui suure osa kogutud investeeringust pahalased kätte said?
    ICO jooksul kogutud rahast ei ole midagi kadunud. USD ja EUR on meie pangaarvetel alles. Ning krüptorahad on rahakottides, seda fakti saab kontrollida blockchain'i kaudu. Üldiselt pole selge, kust tuli see informatsioon, et ICO raha oli varastatud. Kui see oleks juhtunud, siis oleks me kohe sellest tatanud, nagu teised ettevõtted sellest valdkonnast teevad. Kahe peamise krüptoraha wallet'i lingid on siin: BTC: https://blockchain.info/address/3CbsvhcvGjqW4a1u5yLWanfXaT8Z9Jd7CC, ETH: https://etherscan.io/address/0xe9eca8bb5e61e8e32f26b5e8c117561f68084a9c
    Kas investoritel on lootust token'eid kuidagi kätte saada?
    Olukord, kui Polybiuse kabinetis näitab 0 PLBT, võib juhtuda kahel võimalusel: 1) Selle konto bilanss on näidatud valesti seoses programmi veaga, mida me praegu parandame. Planeerime uuendusega välja tulla veebruari esimesel nädalal. Sellest oleme ka meie token'i hoidjaid teavitanud (http://telegra.ph/Polybius-Wallet-to-undergo-a-massive-update-12-11). Oma õiget PLBT bilanssi saab vaadata Ethereumi blockchain explorer'ist (https://etherscan.io/). Oma wallet'i aadress on kabinetis olemas (link: https://ico.polybius.io/transactions/receive/). 2) Kasutaja on token'id välja viinud näiteks börsile või teise kabinetti nagu MyEtherWallet. Teatavasti ei saa saatja mingil juhul token'ite ülekannet tagasi pöörata, isegi kui see on kogemata saadetud valele aadressile. Sama kehtib ka juhul, kui kasutaja on oma paroolid ise üles andnud näiteks andmepüügirünnaku tulemusena. Siin ei saa meie kahjuks midagi teha, kuna Ethereumi blockchain ei paku sellist funktsiooni.
    Mida soovitaksite murelikule investorile?
    ICO rahaga ei ole midagi juhtunud. Kabinetis on vigu, ja me töötame nende kõrvaldamisel. Me oleme kontaktis regulaatoritega ja ühtegi meie rikkumist ei ole tuvastatud. Suurem osa toetajatest on projektiga rahul.
    Kuidas läheb Polybiusel ja millised on praeguse seisuga Polybiuse edasised plaanid?
    Polybiusel läheb väga hästi. Tegelikult on mõiste “krüptopank” mõnes mõttes segadusse ajav, kuna kõlab, nagu see oleks pank, mille abil saab oma krüptovaluutat majandada. Samas krüptovaluutamaailmas ei ole panga vajadust, kuna krüpto põhiprintsiip on just vahendaja (siinkohal siis pank) kõrvaldamine. Meie eesmärk on rajada valuutaneutraalne finantsteenusepakkuja, mis vastaks kõige nõudlikumagi tarbija soovidele. 
    Jätkame töötajate otsingut ja palkamist. Väga tähtis on valida õige tuumik, seepärast pigem kulutame rohkem aega just õige tiimi valikuks kui teeme kiireid otsuseid, mida hiljem kahetseme. Osa platvormi MVPst saab peagi valmis ning veebruaris hakkame seda aktiivselt testima. Lisaks ehitame ümber oma kodulehekülje ning seal olevad funktsioonid. Igal juhul on tööd kuhjaga.
    Kuidas läheb Krüptomüntide kaevandamisega seotud HashCoinsil? 
    Läheb hästi. HashCoinsil on peale Polybiuse palju tööd ka teiste projektidega. Paralleelselt koostame plaani aastaks 2018, valime külastamiseks üritusi, kuhu meid kutsutakse, ning laiendame meeskonda.

    Ivan Turõginil ja Sergei Potapenkol on ka teisi krüptomaailmas tuntud ettevõtteid. Kuulsaim on vast Hashcoins OÜ, mis müüb müntide kaevanduslahendusi. Möödunud aasta 4. kvartalis raporteeris 24 töötajaga ettevõte 750 000 eurot müügitulu. Neile kuulub ka IT-ettevõte Burfa Media OÜ, millel mullu 4. kvartalis 1,5 miljonit müügitulu ja hingekirjas 19 töötajat. Samuti on neil kuus aastat vana puiduettevõte Siberian Timber OÜ.

    Finantsinpektsioon: investorid peaksid asju rohkem kontrollima
    Finantsinspektsiooni juhatuse liige Andre Nõmm kinnitas, et Polybiuse tegevus ei ole finantsinspektsioonis praegu registreeritud ja seetõttu täpsemalt seda kommenteerida ei saa.
    Küll aga nentis ta, et viimasel ajal on krüptoturg neile piisavalt tegevust pakkunud. "Eesti avatus on toonud meie juurde enneolematult palju (sh piiritaguseid) päringuid, kus soovitakse emiteerida erinevaid virtuaalvääringuid (nt ICO vormis jmt) või küsitakse nendele kohalduvat regulatiivset keskkonda. Sealjuures on sageli küsimustes eelduseks, kas ICO-põhiseid väärtpaberite avalikke pakkumisi võiks teha ilma neid registreerimata," rääkis Nõmm. "Oleme selgitanud, et sõltumata tehnoloogilisest lahendist võib selline instrument kvalifitseeruda vabalt kaubeldavaks väärtpaberiks (varaline õigus või kohustus või leping), mis väärtpaberite avaliku pakkumise puhul tuleb finantsinspektsioonis registreerida."
    Nõmm lisas, et senimaani on ta võimalikel emitentidel või investeerimisteenuse pakkujatel soovitanud lähtuda põhimõttest, et tehnoloogiline areng kehtivat investorikaitse infrastruktuuri muutnud ei ole ja oma tegevust tasub sellest lähtuvalt ka hinnata. "Tegevusloata investeerimistegevus või avaliku väärtpaberite emissiooni prospekti registreerimata või avalikustamata jätmine on karistatav; samuti võib teatud asjaoludel selline tegevus kvalifitseeruda investeerimiskelmuseks. Potentsiaalsetel investoritel soovitame kontrollida, kas pakkumine on registreeritud (prospekt avalikustatud) või miks seda ei ole tehtud," ütles Nõmm.
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Üha enam inimesi käib tööl autoga, ühistransport ja jalutamine jäävad kaugele maha
Viimase kahekümne aastaga on jalgsi tööl käijate osatähtsus langenud ligi poole võrra, ühistransporti kasutatakse vähem ja autoga sõidetakse rohkem. Statistikaameti analüütik Tea Vassiljeva vaatas andmetele otsa ja uuris, kuidas on eestlaste töölkäimise harjumused viimastel kümnenditel muutunud.
Viimase kahekümne aastaga on jalgsi tööl käijate osatähtsus langenud ligi poole võrra, ühistransporti kasutatakse vähem ja autoga sõidetakse rohkem. Statistikaameti analüütik Tea Vassiljeva vaatas andmetele otsa ja uuris, kuidas on eestlaste töölkäimise harjumused viimastel kümnenditel muutunud.