Lauri Teder • 6. veebruar 2018 • 2 min
Jaga lugu:

Börs: aktsiapullid jäid peale

New Yorgi börs (NYSE)  Foto: EPA

Teisipäeval jõudsid USA aktsiaindeksid pärast pingelist heitlust viimaks rohelisse ning vabanesid osaliselt eelmise päeva kaotustest.

Dow Jonesi indeks kerkis 2,33%, jõudes tagasi 24 912 punkti tasemele. Nasdaq Composite taastus 2,13%, naastes 7115 punktile. S&P 500 tõusis 1,74%, 2695 punktini.

Hoolimata börside sulgumise eel toimunud silmnähtavast toibumisest valdas kõiki indekseid teisipäeval klassikaline võitlus hirmu ja ahnuse vahel, mis hoidis aktsiaturge suurema osa ajast miinuses. Selle heitluse tõttu saavutas CBOE volatiilsusindeks (VIX) päeva hakul 7 aasta rekordi, lennates 46 punktini. Päeva lõpuks vajus näitaja küll madalamale, ent on sellegipoolest üpris äreval, 29,76 punkti tasemel.

Teisipäeva edukaimad sektorid olid tehnoloogia, materjalitööstus ja tarbekaubad, punasesse jäid riigivõlakirjade mõjul aga nö turvalised valdkonnad nagu kommunaalteenused ja kinnisvara. Ühendriikide 10-aastaste võlakirjade tootlus nihkus 0,41% kõrgemale, 2,805 protsendini, ning muutis selle väärtpaberi investoritele taas hulga atraktiivsemaks.

Reedel alanud müügituhina järel said kauplejad küllaltki soodsalt soetada kiibitootjate Micron Technology (+11,37%) ja Skyworks Solutions (+10,44%) aktsiaid. Mõlemad firmad vaimustasid börse üle ootuste heade käibe- ja kasuminumbritega.

Hirmuäratava kukkumise tegi seekord läbi aga Chicago optsioonibörsi (CBOE) omanikfirma Cboe Global Markets (-10,41%). Panganduskontserni KBW analüüsi kohaselt pärineb pea neljandik Cboe käibest eelmainitud volatiilsusindeksiga (VIX) seotud toodetest. Kuna osad neist toodetest panustavad just nimelt VIX-i langusele (ehk turu stabiilsusele), siis mõjus esmaspäevane äkkvolatiilsus neile laastavalt. Näiteks kukkus VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term ETN netovarade väärtus 108 dollarilt 4,22 dollarile, mistõttu ootab fondi ees likvideerimine.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt