Liina Laks • 6. veebruar 2018
Jaga lugu:
Börsiuudised
Ainult tellijale

Ryanair tõmbab optimismile pidurit

Ryanairi töötajad: O´Leary viitas, et sellest vallast võib veel nii mõnigi halb uudis tulla.
Ryanairi töötajad: O´Leary viitas, et sellest vallast võib veel nii mõnigi halb uudis tulla.  Foto: Reuters/Scanpix

Iiri odavlennufirma kinnitas kolmanda kvartali tulemusi kokku võttes, et aastakasumiga võivad investorid rahule jääda, kuid hoiatas, et uus aasta tuleb keerulisem.

Ryanairi majandusaasta kolmas kvartal tõi lennufirmale neljaprotsendise käibe kasvu – 1,4 miljardile eurole. Samas suurusjärgus kasvas ka puhaskasum, 105,6 miljonile eurole. „Euroopa lennufirmade konsolideerumine ja pankrotid pakuvad rohkem kasvuvõimalusi, iseäranis Suurbritannias, Itaalias ja Saksamaal,“ märkis Ryanair kvartali kokkuvõttes.

Lõppenud kvartal – Ryanairi majandusaastate arvestuse järgi 2018. aasta kolmas kvartal – oli ettevõttele lausa üle ootuste edukas. Kuigi sügisel tabas lennufirmat üks häda teise järel: probleemid pilootide puhkusearvestuse ja töötajate nappusega sundisid Euroopa võimsaimat odavlennukontserni tuhandeid lende tühistama. Sisuliselt tuli 25 lennukit liinidelt ära korjata. Selle sammu mõju kestab märtsini – kui ametiühingud streigid välja kuulutavad, siis veelgi kauem.

Siis sundisid ametiühingud Ryanairi juhi Michael O´Leary piltlikult öeldes kõnelustelaua taha ning investorid värisesid taas: kas palgakulud lähevad üles – pilootide palk kasvas 20%. Suhted pole roosilised ja Ryanair ise tunnistab, et sellest nurgast võib veel „halba reklaami“ tulla. Sellest annab märku ka O´Leary kõne investoritele, kus ta nimetas pilootide nõudmisi „naeruväärseks“ ning teatas, et ei kavatsegi nõudmistele järele anda ja kinnitas, et tema „streike ei karda“.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt