Äripäev • 8. veebruar 2018 kell 11:30

Euroopa Keskpank kardab krüptovaluutade mõju majandusele

Euroopa Keskpanga liige Yves Mersch  Foto: EPA

Euroopa Keskpank muretseb krüptovaluutade mõju pärast majandusele ning otsib reguleerimisviise.

„Kui ehitada sildu päris- ja virtuaalmaailma vahel ning kui virtuaalne maailm kokku kukub, võib see pärismaailmast likviidsust võtta, leidis EKP juhatuse liige Yves Mersch täna Frankfurdis. „Ning siis saab see keskpangale murekohaks.“

Keskpankur leiab, et arenenud finantsmaailm on digimüntidega seotud turuosaliste ahnuse tõttu, näiteks läbi derivatiivide, ning keskpank ei tohiks seda niisama pealt vaadata. Ühe lahendusena sooviks ta sundida seni reguleerimata kauplemisplatvorme enda tehinguid keskvõimudega jagama, et keskpangad saaksid infole parema ligipääsu.

Pangad ja regulaatorid uurivad, kas blokiahela tehnoloogia võiks muuta rahaturud efektiivsemaks ja kiirendada turgudevahelisi makseid. Samas kuhjuvad aga mured, et krüptovaluutade levik aitab terroristidel ja kriminaalidel enda finantse varjata.

Euroopa Liit nõustus lülitama krüptovaluutad rahapesuvastase seadusandluse alla, mis nõuaks kauplemisplatvormidelt enda kasutajate identifitseerimist.

Krüptovaluutade reguleemist soovivad kõike aktiivsemalt Saksamaa ja Prantsusmaa ning küsimus võetakse üles ka märtsis Argentinas toimuval G20 kohtumisel.

Hetkel kuum