Mait Kraun • 14. veebruar 2018
Jaga lugu:

Krüptorahaga seotud tulusid hoitakse varjus

Bitcoin  Foto: EPA

Suur osa ameeriklastest, kes on krüptovaluutaga teeninud, ei teata sellest USA maksuametile, selgub Credit Karma Taxi uuringust, vahendab CNBC.

Credit Karma Tax on seni vastu võtnud 250 000 maksudeklaratsiooni ning neist alla 100 on deklareerinud krüptovaluutadega seotud võite või kaotusi, teatas ettevõte teisipäeval. See on vähem kui 0,04 protsenti.

„Üldiselt kipuvad need ameeriklased, kelle maksuolukord on keerulisem, täitma deklaratsiooni hooaja lõpus. Eriti juhul, kui nad arvavad, et on midagi võlgu,“ teatas Credit Karma Taxi juht Jagjit Chawla. „Kui arvestada aga krüptovaluutade populaarsust, siis me ootaks, et deklaratsiooni paneks selle palju rohkem inimesi.“

Ettevõte teatas ka, et 52 protsenti maksudeklaratsiooni esitajatest on sündinud aastatel 1980-2000. Üle 55aastaseid on ainult 14 protsenti. „See näitab, kui raske on krüptorahadega seotud võite ja kaotusi deklareerida,“ ütles endine investeerimispankur Brandon Williams, kes on krüptovaluutadega kaubelnud juba vähemalt kaks aastat.

Ta lisas, et tema teeb iga päev vähemalt kaks tehingut ning kasutab teenust nimega CoinTracking, mis võimaldab tehingud hiljem deklaratsiooni lisada.

USA maksuameti jaoks on krüptoraha pigem vara, mitte valuuta. See tähendab, et bitcoini müümine ja mõne teise krüptovaluuta asemele ostmine on vara müümine raha eest, mida kasutatakse uue vara ostmiseks. Ka krüptorahade „kaevandajad“ pole maksudest priid.

Novembris tegid LendEdu ja Pollfish küsitluse, millest selgus, et veidi enam kui kolmandik bitcoiniga kauplejatest ei plaani maksuametile oma tehinguid deklareerida.

Jaga lugu:
Hetkel kuum