investor Toomas • 15. veebruar 2018 kell 3:00

Aeg raiuda aken Hiinasse

Foto: Reuters/Scanpix

Viimasel ajal on mulle nõrkemiseni soovitatud Baidu aktsiat kui üht tõeliselt head tulevikulootust.

Hiina on mul juba ammu radaril. Ja kuidas saakski teisiti, kui investeerimishuvilistega kohtudes läheb jutt õige kiiresti sellele Aasia tiigrile. Meeletult suure rahvaarvuga riik on viimase paarikümne aastaga suuri reforme läbi viinud ja see on teinud temast ühe võimsama majandusmootori.

Hiina majanduses toimuvat jälgitakse kullipilguga, ja kui on üks asi, mis analüütikud viimastel aastatel värisema paneb, siis on selleks Hiina majanduskasvu aeglustumine. Praegu on kasvunumber siiski kaugelt üle kuue protsendi ja vabrikud huugavad. Miljardäre tuleb Hiinast Bloombergi andmetel ka nagu Vändrast saelaudu.

Kahjuks on Hiina mulle veel kaugeks jäänud, sest sinna pole sugugi kerge investeerida. Otse Hiina börsile on peaaegu võimatu siseneda. Sealseid ettevõtteid koondavate börsil kaubeldavate fondidega (nt iShares China Large-Cap ETF) saab panustada tervele turule. Üks hea variant on veel: õnnelikul kombel on mitmed Hiina gigandid oma ettevõtte USAs börsile viinud ja kauplevad seal korralikult dollaris.

Viimase aastaga on neist kõige enam silma paistnud neli tehnoloogiaettevõtet: Tencent, Alibaba, Baidu ja Sina ning viimase tütar Weibo. Neil on sadu miljoneid kasutajaid ning turuväärtuse poolest astuvad nad Amazonile-Apple'ile jõuliselt kandadele.

Äsja avaldas oma 2017. aasta tulemused Baidu, mis on võrreldav Google'iga – kuna meile nii tuttav otsingumootor Hiinas poliitilise olukorra tõttu löögile ei pääse, siis aitab seal hädast välja Baidu. Igal juhul duubeldas Baidu oma ärikasumit 2,41 miljardile dollarile. (Et 2016. aasta oli Baidule vilets, siis tuleb neid numbreid rahulikumalt vaadata.)

Kuna suur osa Hiinast on veel internetiseerimata, siis on loota kasvu jätkumist. Kontsern plaanib börsilt jõudu juurde kaasata ja viia turule oma tütre, veebivideo-platvormi iQiyi. Tundsin kohe väikest patriootlikku torget: kui meil pole siin börsile kedagi pürgimas, siis hiinlastel, näe, on Baidu nii suur, et jagub teist kohe mitmes jupis investoritele pakkuda.

Kuid Baidu on midagi palju enamat kui tavaline otsingumootor. Nii nagu Tencent ja Alibaba, on ka tal oma mobiilne makselahendus - nimega Baidu Wallet (teistel vastavalt WeChat Pay ja Ant Financial). Baidu finantsüksuse väärtust hinnatakse ligi kolmele miljardile dollarile ning jaanuari lõpus teatas Baidu, et plaanib kaasata investoritelt kaks miljardit dollarit. Peale selle arendab ta isesõitvaid autosid, käsil on tehisintellekti-projektid ja jõuliselt vaadatakse ka pangandusärisse. Ehk: pole naljalt valdkonda, kus ta oma näppe sees ei hoiaks.

Baidu head tulemused lennutasid aktsia USA börsil peaaegu 7 protsendi jagu, 240 dollarist ülespoole. Aktsial oli mullu see hea hoog, aga veebruari börsilangus tabas valusalt ka Baidut ning taastunud ta sellest siiani pole. Pealegi: kolme aasta lõikes on aktsia napilt plussi rebinud.

On siis praegu hea ostukoht? Aktsia P/E suhe jääb 30 kanti, kasum aktsia kohta 7 dollari juurde. Siin tuleb meeles pidada, et kuigi aktsia kaupleb dollaris, arvestab Baidu oma asju jüaanis, ja kursi kõikumine võib palju paha teha.

Võlgu on ettevõttel omajagu, internetiettevõtted peavad Hiinas nööri mööda käima, et võimud liialt pitsitama ei hakkaks, suur monopoli laadne turuosa tuleb Google'i-keelust. Aga kui Hiina peaks USAga suhted üles soojendama, võib suur konkurent tagasi tulla.

Pessimistid ütlevad, et ka kasvul on piir ees. Aga minule meeldib mõelda, et siit võib veel üht-teist ilusat tulla.

Hetkel kuum