Lauri Teder • 1. märts 2018 • 1 min
Jaga lugu:

Börs: Trump ehmatas kauplejaid

Foto: EPA

Neljapäeval kohutas USA börse Trumpi administratsiooni otsus kehtestada tariifid terase ja alumiiniumi impordile, mis toob tõenäoliselt kaasa metallide hinnahüppe ning võib kõige halvemal juhul viia lausa kaubandussõjani.

Dow Jonesi tööstuskeskmine vajus 1,68% madalamale, 24 608 punktile. Nasdaq Composite kahanes 1,27%, peatudes 7180 punktil. S&P 500 kukkus 1,33% ja jõudis 2677 punktile. Üle paari nädala tasus taas pöörata tähelepanu ka CBOE volatiilsusindeksile (VIX), mis rühkis Valgest Majast saabunud sõnumite najal tervelt 25 punktini. Päeva lõpuks maandus VIX 22,15 punktil ehk 11,6% kõrgemal kui alustades.

Enamiku turuvaatlejate hinnangul toob Ühendriikidesse saabuvale terasele 25% ja alumiiniumile 10% tariifi kehtestamine pöördumatult kaasa nende metallide kallinemise. See teadmine survestas neljapäeval USA tööstuskontserne nagu Boeing (-3,46%), General Motors (-3,96%), Ford (-3,02%) ja Caterpillar (-2,85%). Üldise languse keskel kerkisid aga loomulikult metallitootjad, nt AK Steel (+9,5%), Century Aluminum (+7,51%), U.S. Steel (+5,75%) ja Nucor (+3,26%).

Tariifiehmatuse kõrval oli neljapäeval võimalik jälgida ka üht huvitavat arengut jaekaubanduses: nimelt esitles Amazoni agressiivse konkurentsi käes vaevlev elektroonikamüüja Best Buy (+3,95%) seekord üle ootuste häid majandustulemusi. Best Buy neljanda kvartali aktsiakasum oli 2,42 dollarit - tunduvalt priskem kui analüütikute prognoositud 2,04 dollarit. Lisaks suurendas poekett ligi kolmandiku võrra ka oma dividendi.

Apple'i väärtpaber odavnes neljapäeval 1,75%, peegeldades S&P 500 närvilist liikumist.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt