Liina Laks • 28 veebruar 2018

Läti jätkab Olympicu kasumivedurina

Olympic kasiino Hiltoni hotellis.  Foto: Andras Kralla

Hasartmängukontsern surus neljandas kvartalis veel gaasi põhja ning tegi tulemuse, mis annab aktsionäridele suurema dividendi lootust.

Kuigi Olympic Entertainment Groupi käibe- ja kasuminumbrid meenutavad kangesti üle-eelmise aasta omi, siis ei tasu sugugi arvata, et ettevõte paigal tammub. Tunamullusega võrdlust tehes tasub meenutada 2016. aasta suvel toimunud hiidtehingut, kui Olympic müüs Hiltoni hotelli 48 miljoni eest East Capitalile.

Kui see „eripära“ välja võtta, avaneb 2017. aasta majandustulemustest Olympicu viisakas kasv: käive 11 protsenti rohkem kui aasta varem, varasid ligi 20 miljoni euro võrra rohkem. Sealjuures vähendati pisut ka tegevkulusid, mis saavutati küll peaasjalikult tänu Valgevene ja Poola äride lõpetamisele.

Investor Toomas Kivimägi jäi numbritega rahule. „Väga tugevad tulemused! Kasum pea sama suur kui aasta tagasi, aga kasuminumbrit mõjutas ühekordne tulu Hiltoni müügist. Ehk see kümme miljonit lisa on eelmisel aastal suudetud teenida oma põhitegevusest. Ja eriti tugevad on viimased kaks kvartalit, kus põhitegevuse kasum on duubeldatud,“ tunnustas Kivimägi.

Olympicu kasvuveduriteks olid möödunud aastal Eesti ja Malta, kus kasvatati käivet ligikaudu veerandi võrra. Paraku jäi Malta kokkuvõttes ikkagi 0,3 miljoni euroga miinusesse. Ka Itaalias oli kasv kahekohaline, seevastu teistel turgudel oli areng aeglasem.

Kõige vähem kasvas põhiturg Läti. Neljandas kvartalis suurenes müügitulu (eelneva aasta sama ajaga võrreldes) 8,1 protsenti, 56,56 miljoni euroni (enne hasartmängumakse). Ärikasum paisus 38 protsenti, 9,85 miljoni euroni. Puhaskasum kasvas aga 80 protsenti, 9,52 miljoni euroni.

Eduardas Petrulis, SEB finantsturgude analüütik

Kasumlikkus ületas ootusi

Olympic Entertainment Groupi tulemused vastasid käibekasvu poolest üldiselt ootustele. Olympicu hasartmängutulu Baltikumis oli 3-6 protsenti madalam kui me ootasime, kuid seda kompenseeris erakordselt tugev tulemus Maltast. Kasumilikkusega oli aga teine lugu: Olympic ületas meie ootusi 1,8 miljoni euro võrra, peamiselt tänu madalamatele tegevuskuludele.

Kivimägi nentis, et Olympicu ärides domineerivad kaks riiki ja teised jäävad finantsnumbrite poolest tagasihoidlikumaks. „Tegijad on jätkuvalt Läti ja Eesti, kust tuleb üle 90 protsendi kasumist. Samas on Malta näidanud väga tugevat käibekasvu – neljandas kvartalis 61 protsenti, ehk et näen siin tulevikus kasumireale arvestatavat lisa tulemas,“ leidis Kivimäe.

Murepilv põhiturul

Olympic näitas häid tulemusi terve möödunud aasta vältel, kuid aktsia ei tahtnud kuidagi hoogu sisse saada. Üks mure, mis aktsia maadligi surus, oli regulatsioonide muutmine Lätis. Kuna tegu on kontserni suurima turuga – lõunanaabrite juurest tuleb tervelt kolmandik kontserni käibest -, siis pani Riia linna soov vanalinnas asuvatelt kasiinodelt tegevusluba ära võtta, aktsionärid kihelema.

Riia vanalinnas on Olympicul päris mitu kasiinot. Kontsern ei jätnud asja niisama: oktoobris ja novembris vaidlustati kohtus vastavalt kahe ja viie kasiino tegevusloa lõpetamise otsus. Olympicu juhid on öelnud, et tegevusloa kaotamine hakkaks tööd mõjutama alles mitme aasta pärast, ja pealegi jääb kontserni esinduskasiino Voodoo keelualast välja.

Võrreldes eelmise aastaga on Lätis üks kasiino vähem – 53 tükki. Hasartmängumaksueelne tulu paisus Lätis mullu kokku 4,3 protsenti, 69 miljoni euroni. Veelgi enam, pilk kasumireale näitab, et Läti segmendi ärikasum moodustas mullu 25 miljonit eurot, millega võrreldes on teiste riikide, sealhulgas Eesti osakaal vaat et marginaalne. Võrdluseks: Eestist saadi ärikasumiks vaid seitse miljonit eurot. Teised riigid ei saa siin ligilähedalegi. Kokku teenis Olympic mullu emaettevõtte aktsionäridele 30 miljonit eurot puhastulu.

Tihe konkurents

Kui Balti börsidel kostab üha enam nurinat, et siingi on aktsiad kalliks läinud, siis suhtarvude järgi on Olympic ikka veel soodne: P/E suhe jääb 10 juurde, varad kaaluvad kohustused mitmekordselt üles, ja mis kõige olulisem: viimastel aastatel on kasiinoäri pidevat kasvu näidanud.

Pessimistid võivad öelda, et hästi läheb ainult seetõttu, et majandus kasvab ja kui enam ei kasva, siis on pidu läbi. Optimistid, vastupidi, leiavad, et just halval ajal saab kasv hoo sisse, sest siis minnakse muresid ja viimast raha kasiinosse uputama.

Hoopis huvitavam küsimus Olympicu puhul on see, kuivõrd suudab n.ö füüsiline kasiino pikas perspektiivis veebivariantidega konkureerida. Statistikaportaal statista.com on arvutanud, et online-kasiinodel on tugev kasvueelis. Olympic pakub siin spordikihlvedusid OlyBeti ja spordiennustusportaali Triobeti kaubamärgi all. Kui mullu hinnati kogu maailma turumahtu 47 miljardile dollarile, siis 2020. aastaks peaks see arv tõusma 60 miljardile.

Olympicu aktsia püsib praegu üsna samas kohas, kus aasta alguses oli, napilt allpool 1,9 euro piiri. Kogu aasta kinnitasid pankade analüütikud, et näevad ettevõttel vaat et Baltikumi üht parimat tõusupotentsiaali, ja 2 eurot peaks aktsia vähemalt väärt olema. Kuid aktsia ei saanud sugugi hoogu sisse. See Toomas Kivimäge ei heiduta ja tema panustab jätkuvalt kasiiniärile. „OEG on väga efektiivselt juhitud ettevõte. Kasumi ja hinna suhe igati atraktiivne. Kiitus suuromanikule ja tegevjuhtkonnale. OEG on heades kätes. Pakun dividendiks 13-15 senti!“

Hetkel kuum