Lauri Teder • 1. märts 2018
Jaga lugu:

Valge Maja tariifiplaan pani börsid kukkuma

President Trumpi ning terase- ja alumiiniumitootjate esindajate kohtumine 1. märtsil.  Foto: EPA

Neljapäeval asusid USA terasetootjate aktsiad hoogsalt tõusma ja muud väärtpaberid jõuliselt langema, kui levis uudis, et president Trump plaanib peatselt kuulutada välja kaubandustariifid terase ja alumiiniumi impordile.

Valitsuse esindaja teadaandele eelnes meediakanali CNBC uudis, et mitmete Ühendriikide suurimate terase- ja alumiiniumitootjate juhid on kutsutud Valgesse Majja erakorralisele kohtumisele, ning Trumpi enda säuts Twitteris, milles ta kaebas just nimelt terase- ja alumiiniumitööstuse ebaõiglase kohtlemise üle rahvusvahelises kaubanduses.

Järgnenud tundide jooksul levisid ajakirjanduses teated, et presidendi nõunike seas on tekkinud imporditasude osas lahkarvamused, mis lükkavad ametliku teadaande tõenäoliselt tulevasse nädalasse. Viimaks andis tollimaksu kehtestamise plaanidest teada aga ka Trump ise, avaldades, et soovib määrata Ühendriikidesse jõudvale terasele 25-protsendise ja alumiiniumile 10-protsendise tariifi.

Äkktõusjate esireas olid terasekontsernid U.S. Steel ja AK Steel, mis sööstsid esimese ostulaine peal vastavalt 8,5% ja 12% kõrgusele. Kõik kolm olulisemat USA börsiindeksit vajusid päeva jooksul aga enam kui 1,5% madalamale.

Jaga lugu:
Hetkel kuum