Mait Kraun • 8. märts 2018 kell 9:38

Kuidas ohustab Itaalia valimistulemus eurotsooni?

Itaalia valimised  Foto: Shutterstock

Nädalavahetusel toimunud Itaalia parlamendivalimistel said üllatuslikult palju hääli populistlikud parteid. Kardetakse, et eurotsooni suuruselt kolmas majandus muutub nüüd poliitiliselt ebastabiilseks.

Umbes pooled Itaalia valijatest otsustasid valitsusvastaste parteide kasuks. Valimised võitis Viie Tähe Liikumine, suure osa häältest võttis ka Lega. Peavooluparteide toetus langes aga järsult. Ükski partei suure eduga valimisi ei võitnud, mis tähendab, et valitsuse moodustamine kujuneb raskeks.

Tulemused panid Itaalia aktsiad esmaspäeval langema – FTSE MIB indeks kukkus 1,3 protsenti. Nädala keskel toimus aga mõningane taastumine.

Analüütikud ütlevad, et ees on väga rasked läbirääkimised ning keeruka olukorra tekkimisel võivad toimuda varsti juba uued valimised. Kuidas mõjutab Itaalia olukord eurotsooni ja siinseid finantsturge? MarketWatch on kokku kogunud analüütikute kommentaarid olukorra kohta.

 

„2017. aastal läks eurotsoonis poliitilisi riske arvestades küllaltki hästi. Viie Tähe Liikumise tugevad tulemused on need hirmud aga uuesti välja toonud. Tõsi, partei on viimastel kuudel euroskeptisismist taandunud, aga sellegipoolest seavad nad eurotsooni stabiilsuse ohtu. Valitsuse moodustamisega koosneb palju väljakutseid, aga euroga seotud kindlustunnet võib see uuesti uuristama hakata. Itaalia erinevate tähtaegadega võlakirjade hinnavahed peaks praegustelt tasemetelt laienema.“ – Investeerimisfirma State Street Global Marketsi makrostrateegia juht Timothy Graf.„Valitsuse moodustamine võib võtta kuid ning läbirääkimised kujunevad käänuliseks. Selleks, et valitsust moodustada, on vaja Viie Tähe Liikumise või Lega toetust. Euroalast lahkumise referendumi risk on jätkuvalt väike,  see ei ole aga olematu. Tulemused sunnivad väga erinevaid parteisid kokkuleppeid tegema. See tähendab, et tõenäoliselt tuleb ka radikaalseid otsuseid.“ – Berenbergi ökonomistid Holger Schmieding ja Carsten Hesse.„Suur koalitsioon oleks turgude jaoks hea märk – sellega kaasneks poliitiline stabiilsus ja rahanduse distsipliin. Uued valimised võivad ebakindlat perioodi pikendada ning Itaalia varad surve alla seada. Kõige kehvem variant oleks turgude jaoks Viie Tähe Liikumise ja Lega ühiskoalitsioon. See tundub praegu aga ebatõenäoline.“ – UBS Wealth Managementi Itaalia investeeringute juht Matteo Ramenghi.„Itaalia hääletamissüsteem muudab ennustamise keeruliseks. Viie Tähe Liikumine ja Lega pole turgude ja euro jaoks atraktiivsed valikud. Taolise negatiivse sündmuse juures saavad investorid ainult tänulikud olla, et Saksamaal lõpuks koalitsioon ära tehti.“ – Interactive Investori investeeringute juht Rebecca O’Keeffe. „Isegi kui Viie Tähe Liikumine ja Lega koalitsiooni moodustavad, on eurotsoonist lahkumise tõenäosus väike. Samas oleks selline tulem turgude jaoks kõige kehvem. Eriti arvestades seda, et peagi hakataks ka reforme tagasi pöörama ja valitsuse kulutusi suurendama, mis tooks Itaalia võlamured taas fookusesse.“ – Danske Banki analüütikud.„Need valimised näitavad, kui madalaks on langenud itaallaste toetus Euroopa Liidule. Alternatiivsete parteide poolt hääletati eelkõige immigratsiooni ja töötuse määra pärast. Kõik see on laiemas pildis väga üllatav, arvestades seda, et Itaalia on Euroopa Liidu üks asutajamaadest. Ajalooliselt on nad olnud ELi suured toetajad. Lähitulevikus on Itaalia olukord etteaimamatu.“ – London Capital Groupi uuringute juht Jasper Lawler.

 

Hetkel kuum