Kristjan Pruul • 4. aprill 2018 • 1 min
Jaga lugu:

Kaubandussõja oht raputab valuutaturge

Foto: PantherMedia/Scanpix

USA ja Hiina lubadused üksteise kaupade eest end tollidega kaitsta on tekitanud järellainetuse ka areneva majandusega riikide valuutaturgudel ning ajanud hirmunud investorid riskantsematest valuutadest lahkuma.

USA ja Euroopa börside kõrval on oma osa kätte saanud juba Lõuna-Aafrika rand, Türgi liir, Vene rubla ja Lõuna-Korea won, kirjutab Financial Times. Nii Lõuna-Aafrika Vabariigi kui ka Türgi valuuta on tavaliselt langusteel, kui investorid põgenevad riskantsematest varadest, kolmapäeva lõunaks kukkus rand 0,74 ja liir 0,67 protsenti dollari suhtes.

„Globaalse kaubandussõja oht ei ole kuhugi kadumas ning langusriskid jäävad areneva maailma valuutaturgudele ka edaspidiseks. Kuigi Hiina tollid on suunatud USA vastu, jäävad ka Malaisia, Lõuna-Korea ja Tai majandus paratamatult selle kaubandussõja meelevalda,“ rääkis Bank J. Safra Sarasini analüütik David Rees Briti ärilehele. Reesi sõnul on mõju Hiina ekspordile väiksem ning mõju reaalmajandusele veel väiksem, sest palju sellest on reeksport.

Üks areneva majandusega riik võib esmapilgul tollide kehtestamisest ka võita. USA sojaubadele kehtestatavad tollid võivad vägagi meeldida Argentinale, kus samuti seda kultuuri rohkelt kasvatatakse. Ja nii pole ka Argentina peeso ja USA dollari kurss praegu muutunud, sellal kui teised suuremad valuutad langusse läksid.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt