Mait Kraun • 11. aprill • 2 min
Jaga lugu:

Barclays: krüptorahade maania on läbi

Bitcoin
Bitcoin  Foto: Bloomberg

Barclays' panga strateegid usuvad, et bitcoini spekulatiivne periood on läbi saanud ning turule pole palju uusi huvilisi sisenemas, vahendab MarketWatch.

Strateegid ja teised turuosalised jätkavad kuid kestnud debatti bitcoini väärtuse üle. Kas see on mullis, mis on juba lõhkenud ning krüptoraha kukub nulli? Või on tegemist küpseva varaklassiga, mis otsib oma õiglast väärtust ning ligi 20 000 dollarise hinna juurest taandumine on tervislik protsess?

Barclays’ panga strateegid spekuleerivad, et nõudlus, mida on juhtinud ilmajäämishirm (fear of missing out) on märkimisväärselt maha jahtunud. Just see aitas nende sõnul bitcoini väärtust nõnda kõrgele upitada.

Digitaalsete varadega seotud teadlikkuse kasv on toonud krüptorahad peavoolu, mis on ilmajäämishirmu vähendanud. See peaks ka tulevikus krüptorahasid surve all hoidma.

„Meie teoreetilised mudelid ja küsitlused näitavad, et erinevalt 2011. ja 2013. aasta tippudest võis 2017. aasta tipp olla lõplik tipp ning spekulatiivne huvi hakkab siinkohal vähenema,“ kirjutas Barclays teisipäeval.

Üleval pool olevalt graafikult on näha, et kuni 2015. aastani surus hindu kõrgemale nõudlus, millele järgnes pakkumise kasvust tulenev müügilaine. Alates 2015. aastast on aga need muutujad liikunud käsikäes, mis võib tähendada, et spekulatiivne käitumine tuleneb just nõudluse poole pealt.

Spekulatiivse ostmise vähenemine on tingitud ka krüptovaluutade suurest populaarsusest.

Ühe mõõdiku järgi on üleüldine teadlikkus bitcoinist USAs 60 protsendi juures, Lõuna-Koreas 90 protsendi, Jaapanis 88 protsendi ja Kanadas 64 protsendi juures. See tähendab, et ruum spekulatiivsete ostude jaoks on otsa saamas ning uute tippude püüdmine järjest ebatõenäolisem.

„Eelmiste tippude (2011. aastal, 2013. aasta alguses ja lõpus) järel toimusid kollapsid, mis viisid hinnad vastavalt 93, 70 ja 86 protsenti madalamale. Pärast neid langusi taastuti ja jõuti uute tippudeni. Toona oli aga nii, et bitcoiniga seotud teadlikkus oli väike ning uute huviliste lisandumine oli tõenäoline,“ teatas Barclays.

„Selle tõttu arvame, et krüptovaluutadega seotud spekulatiivne ostmine on jäämas minevikku.“

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt