Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Novalpina: välisfondid üritavad meilt raha välja pressida

    Miljardilise mahuga Novalpina üks rajajatest, investeerimispanganduse taustaga Stefan Kowski räägib, mis plaanid tal Olympicuga on.

    Ta räägib sellest, kuidas Olympicust hakkavad kasu lõikama Oregoni pensionärid ning kirjeldab oma vaadet Eesti investorite seas kõneainet pakkunud OEG ostutehingule.
    Kuidas te Olympicu leidsite?
    Olen juba mitu aastat keskendunud mänguärile. Otsisime pikalt edukat ettevõtet. Vestlused Olympicuga on kestnud viimased kuud.
    Millised plaanid on teil Olympicuga?
    On väga haruldane, kui sul on ettevõte, mis on liider nii tava- kui netikasiinode segmendis. Olympic on meie esimene ost ja me tahame teda kasvatada ja laiendada. Sellest lõikavad kasu kõik Olympicu töötajad. Kuna meie klientideks on eelkõige suured fondid – suurima mahuga on Oregoni pensionifond –, siis otsimegi ettevõtteid, millel oleks suur kasvupotentsiaal.
    Mis puutub personali, siis me ostame harilikult ettevõtteid, millel on tugev juhtkond.
    Teinekord kohtab turul arvamust, et tavakasiinod on hääbumas ja kogu tulevik on internetikasiinodes. Kuivõrd tuleb siin OEGst kasvu?
    Mina seda arvamust ei jaga! Oluline on klientide jaoks kogemus kõikides segmentides. Näiteks Amazon ostis hiljuti Whole Foodsi, mis on samuti klassikaline jaeäri.
    Kuidas näete fondijuhina majanduskliimat: IMF ja teised on arvamusel, et majandus on peagi jahtumas. Samal ajal lõite teie eelmisel aastal suure fondi...
    Me loeme samu allikaid, mis teie loete (naerab). Aga sellele tuginedes on raske investeerida. Tulevikku me ei tea. Keskendume sellele, et otsime tõeliselt häid ettevõtteid.
    Eesti investorite seas tekitas teie pakkumine suurt vastuolu: pärast väga head majandusaastat oodati suuremaid dividende. Aga dividende ei tule ja OEG viiakse börsilt niimoodi ära, et preemiat ka ei saa...
    Minu hinnangul pole siin mingit suurt vastuolu. Need on peamiselt välismaised fondid, mis meilt rohkem raha välja pressida üritavad. Armin (Karu - toim. ja Jaan (Korpusov - toim.) on tõelised ärimehed, meil olid väga rasked kõnelused hinna üle. Ja me pakume kõikidele investoritele sama hinda, mida Arminile ja Jaanile. Me tegime kõike läbipaistvalt. Juhtkond kiitis selle heaks ja me omame 85 protsenti kõikidest aktsiatest. On äärmiselt haruldane nii suurt heakskiitu saada! Selle sammuga liigub veerand miljardit eurot Eesti aktsionäride kätte, mis jälle majandusse suunata saab, millest kõik kasu lõikavad.
    Aga siiski: miks mitte maksta preemiat nagu lääne börsiettevõtete puhul tavaks?
    Hind sündis väga raskete kõneluste tagajärjel. Ja mõelge, miks peaksid mõned väikesed riskikapitalifondid saama paremat hinda kui Jaan ja Armin, kes Olympicu üles ehitasid? Selle taga on 2–3 riskikapitalifondi!
    Olympicul oli ostuhetkel kontol ligi 60 miljonit eurot. Miks mitte investoritega vähemalt viisakusest midagi sellest enne lõppu jagada?
    Nüüd, kui meil on suur äri, tahame seda kasvatada. Nii nendes riikides, kus Olympic tegutseb, aga ka mujale laieneda. Et dividende ei jaotatud, on hea, see annab parema kasvupositsiooni.
    Miks ikkagi oli vaja Olympic börsilt ära võtta?
    See on tavaline, et erakapitalifond ettevõtet ostes selle börsilt ära viib. Sellel on kaks põhjust. Nüüd, kui Novalpina on OEG enamusomanik, tuleb OEG kasvuks vajalik kapital meilt. Teiseks, OEG börsil hoidmine nõuab administratiivkulusid ja see pole majanduslikult ratsionaalne. Seepärast oli mõttekas OEG börsilt ära viia.
    Olympicu viimane vaatus
    Olympic Entertainment Groupi viimasel aktsionäride koosolekul börsiettevõttena eelmisel reedel oli õhk pingeline. Mõnes mõttes oli märgiline, et tagaridades istusid vanemad härrasmehed, kes, kulm kortsus, toimuvat jälgisid ja tasasel häälel ülevõtupakkumise hinna üle arutasid.
    Eespool istusid Olympicu uue ajastu kuulutajad, eesotsas Novalpina Grupi ühe looja, austerlase Stefan Kowskiga, kes Olympicu ära ostsid. Stefan Kowski on noor, energiline ja läänelikult aldis komplimente pilduma.
    Nende selja taga jällegi Trigoni ja East Capitali esindajad, kes on teatanud, et astuvad Olympicu eest võitlusse.
    "Päevakorras on punktid, mille üle siinsed investorid juba nädalaid tulihingeliselt vaidlusi pidanud on: dividende ega preemiat ei saa, Olympic korjatakse börsilt ära. See siin on ainult formaalsus, hääled on ju koos,” ütleb üritust jälgiv suhtekorraldaja.
    OEG juht Madis Jääger näib olevat heas tujus, kui majandusaasta aruande ette kannab. Ta ei jäta mainimata, et tänavu tähistatakse 25. tegevusaastat ning kaks korda on võidetud Äripäeva TOP 100. Kontsern kasvab, on sõnum. On vaid kaks murekohta: kasiinosid tahetakse sulgeda nii Riias kui ka Bratislavas. Aruanne kinnitatakse.
    Rahulolematud võtavad sõna
    Kasumijaotuse punkti juures nii rahulikult ei lähe. Nii väikeinvestorid kui ka fondide esindajad tahavad teada, miks pärast aastat, mis tõi Olympicu kassasse 30 miljonit eurot kasumit, ei maksta dividende. Kokku on kontsernil vaba raha ligi 60 miljonit eurot.
    “Miks otsustasite dividendi mitte maksta,” küsib OEG investor.
    “Seetõttu, et kasutada seda raha jätkuvateks investeeringuteks,” vastab OEG tegevjuht Madis Jääger.
    “Mis investeeringuteks,” uurib teine.
    “Olympic... investeerib... oma tavapärasesse tegevusse.”
    Sellele otsusele on vastu 6,13 protsenti häältest.
    Nüüd tuleb kutsuda tagasi senine juhatus koosseisus Karu, Korpusov ja Liina Lins ning kinnitada uus juhatus. Selle kohta ütleb Kowski enne koosoleku algust, et meeskond on rahvusvaheline: on sakslane, on prantslane. “Praegu otsime eestlast.”
    Tagasikutsumine läheb libedalt, kuid uue juhatuse kinnitamise juures tahavad fondid teada, miks ei pea Olympic kinni heast tavast. Nimelt kuulub ligi 11 protsenti aktsiatest ikka veel vähemusaktsionäridele ning sel puhul võiks nõukokku kuuluda mõne vähemusaktsionäri esindaja. “See on hea tava, aga seadusega sätestatud pole,” kõlas Olympicu-poolne vastus.
    Majandusaasta aruandes lubatakse küsimusel pikemalt peatuda. Otsuse vastu on 8 protsenti investoritest.
    Veelgi tulisemaks läheb Olympicu börsilt lahkumise küsimusega. “Olympicul on veel üle 1600 väikeaktsionäri. Millistest emitendi huvidest lähtuvalt seda tehakse,” küsis investor. Madis Jääger vastas, et juhatus peab tegema nii, nagu nõukogu otsustab. Ja pealegi, kui väikeaktsionäride käes on ainult 10 protsenti aktsiatest, siis kauplemismaht kukuks.
    “Kas üks investor on olulisem kui 1600, isegi kui selle ühe kätte koondub 90 protsenti?” See küsimus võttis Olympicu esindajad kogelema. “Õiguslikult... juhatus lähtub aktsionäride juhistest ja häälte arvu raamistik vastab...”
    Börsilt minemaviimise vastu hääletab 10,27 protsenti investoreist. Kuid 89 protsendi vastu ei anna midagi teha. Siiski: investorid esitavad vastuväite, mis ka protokolli võetakse.
    Nüüd tuleb ära hääletada väikeaktsionäride alternatiivettepanek: OEG jääb börsile niikauaks, kuni Odyssey pole kõiki 100 protsenti OEG aktsiatest omandanud. Siin lähevad arvamused jällegi lahku. Väikeinvestorite ilme on resigneerunud.
    Veel üks vastuhakk
    Kuid viimases küsimuses ilmneb võitlustahe. Kui tavaliselt hääletatakse audiitori valik täishäältega tuimalt ära, siis nüüd protestib üks aktsionär.
    “PwC pole usaldusväärne! See on sama firma, mis kinnitas Liviko ülevõtmisel vale aktsia hinna, mis pärast kohtus muudeti ja aktsionäridele maksti hüvitist,” põrutas investor.
    OEG esindajad vahetavad kimbatuses pilke: “Ei oska kommenteerida...” “Me hea meelega sellistele küsimustele ei vasta,” tuleb OEG poolt.
    Ja PwCst saab OEG audiitor.
  • Hetkel kuum
Leonardo Ortega: ilma vajaliku välistööjõuta ei tule ka oodatud majanduskasvu
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
Eesti IKT-sektorit ja tööstussektorit kimbutavad samad välistööjõu mured. Vajame muutusteks uusi tingimusi, kirjutab EASi Work in Estonia juht Leonardo Ortega.
ÜROs küpseb plasti globaalselt piirav lepe, naftatööstus on tagajalgadel
ÜRO koguneb otsustavale kõnelusele plastreostuse ja plasti tootmise piiramiseks, kuid naftakeemia suurfirmad võitlevad vastu.
ÜRO koguneb otsustavale kõnelusele plastreostuse ja plasti tootmise piiramiseks, kuid naftakeemia suurfirmad võitlevad vastu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Tartu ülikooli teadlased kaasasid pool miljonit vähiravi arendamiseks
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Tartu ülikooli teadlaste asutatud vähiravi tehnoloogiafirma Vectiopep sai erainvestoritelt ning ülikoolilt 450 000 eurot.
Maailmas pole sõjale veel nõnda palju kulutatud
Kaitsekulutused on kasvanud kogu maailmas üheksa aastat järjest, teatas Stockholmi rahuinstituut SIPRI iga-aastases raportis.
Kaitsekulutused on kasvanud kogu maailmas üheksa aastat järjest, teatas Stockholmi rahuinstituut SIPRI iga-aastases raportis.