Börs: kasvu ei suudetud jätkata

New Yorgi börs (NYSE)  Foto: EPA

Neljapäeval vandusid USA börsid alla Ühendriikide ja Hiina kaubanduspingetele ning riigivõlakirjade tootluse pealtnäha pidurdamatule tõusule ja vajusid punasesse.

Dow Jonesi indeks vähenes 0,22%, 24 713 punktini. Nasdaq Composite liikus 0,21% madalamale, peatudes 7382 punktil. S&P 500 nihkus 0,09% allapoole ning lõpetas 2720 punkti tasemel. Suurfirmade koondnäitajatele näitas juba teist päeva järjest koha kätte USA väikeettevõttete indeks Russell 2000, mis vallutas 0,55% tõusuga uue isikliku tipu, 1625 punkti taseme.

Lisaks väikefirmadele püsis nädala eelviimasel kauplemispäeval kasvuteel ka USA 10-aastaste riigivõlakirjade tootlus, libisedes 3,11 protsendini. S&P 500 sektorite seas olid suurimad kannatajad seega taas nö turvalised valdkonnad nagu telekom, kinnisvara ja kommunaalteenused.

Tootjate rõõmuks ja tarbijate kahjuks hüppas maailmaturu peamine naftaindeks neljapäeval põgusalt viimase nelja aasta kõrgeima tasemeni. Hommikul lipsas Brenti toornafta väärtus üle 80 dollari piiri, kuid jäi viimaks pidama 79,4 dollarile barreli kohta, ületades eelmise päeva seisu 0,15% võrra. USA naftanäitaja WTI jäi möödunud õhtuga võrreldes samasse punkti, 71,47 dollarile barreli kohta. Brenti kallinemine oli tingitud Iraanile taaskehtestatud sanktsioonidest, OPECi tootmispiirangute jätkumisest ning ülemaailmse nõudluse suurenemisest.

Ameerika Ühendriikide börsidel lõikasid musta kulla hinnatõusust enim kasu sealsed tootjad Marathon Petroleum (+5,19%), Andeavor (+4,37%), Valero Energy (+4,14%), EOG Resources (+3,93%), Concho Resources (+3,72%). Tõsi, pingerea esikohtade puhul mängis kahtlemata rolli ka Marathoni teade, et ostab 23 miljardi dollari eest 66% osaluse oma rivaalis Andeavoris.

Lisaks naftale jälgivad aktsiaturud neil päevil pinevalt Washingtonis toimuvat kohtumist Hiina delegatsiooni ja Valge Maja esindajate vahel, mille eesmärgiks on hoida ära vastastikuste tariifide kehtestamine. Neljapäeval õõnestas president Trump aga omaenda administratsiooni püüdlusi, avaldades ajakirjanike küsimustele vastates, et ta ei pea kaubanduskõneluste õnnestumist tõenäoliseks. Riigijuhi sõnul on Hiina, Euroopa Liit ning mitmed teised riigid kaubandusküsimustes ära hellitatud.

Üks tähtsamaid esimese kvartali tulemuste esitlejaid oli sedapuhku maailma suurim jaekaubandusfirma Walmart (-1,9%). Nädala eest India e-poe Flipkarti omanikuks saanud Walmart pakkus investoritele paraku aga pettumuse: ettevõtte käive küll kasvas, ent selle kasumimarginaal ei näita ikka veel paranemise märke. Walmarti juhatuse sõnul oli kasin marginaal tingitud hinnaalandustest ja suurenenud veokuludest.

Hetkel kuum