Rait Kondor • 25. mai 2018
Jaga lugu:

Itaalia pankade aktsiad langesid 11 kuu põhja

Foto: Mattia Sedda/EPA

Itaalia pankade aktsiaindeks langes 11 kuu madalaimale tasemele, kuna investorid jätkuvalt kardavad kõrgenenud riskide pärast seoses uue Itaalia valitsuse kulude kavaga ning euroskeptilise väljavaatega, vahendab Reuters.

Ka Itaalia valitsuse võlakirjad jätkavad langust. Nii suurenes täna Itaalia valitsuse võlakirjade intressimäär sedavõrd, et 10-aastase tähtajaga võlakirjade intress on 2% võrra kõrgem, kui Saksamaa oma ning 1% võrra kõrgem kui Hispaania valitsuse sama tähtajaga võlakiri. Kuna Itaalia pangad hoiavad oma bilansis suures koguses valitsuse võlakirju, siis võlakirjade hinnalangus nõrgendab pankade bilansse.

Goldman Sachsi analüütik kirjutas, et uue valitsuse plaanid tõsta kulutusi, mis suurendavad tõenäoliselt Itaalia eelarve defitsiiti ning riigi võlataset, kergitavad Itaalia pankade jaoks lühiajalisi riske. Goldman Sachsi arvutuste kohaselt võib pankade kapitaliseeritus langeda 0,6 protsendipunkti võrra, kuigi Intesa Sanpaolo ja Unicredit on sellest paremini positsioneeritud.

Valitsuse poliitika muutus tuleb ajal, kui Itaalia pangandussektor on taastumisfaasis, nii et „mittetöötavate“ laenude maht väheneb ning pankade kapitaliseerituse tase tõuseb ning bilansid lähevad paremaks.

Täna on Intesa Sanpaolo aktsia langenud 3,8% ning Unicrediti aktsia 2,9%. Viimase kaheksa päevaga on Intesa aktsia langenud 17,5% ning Unicrediti aktsia 12,9%.

Jaga lugu:
Hetkel kuum