Lauri Teder • 1. juuni 2018 • 1 min
Jaga lugu:

USA töötuse tase 18 aasta madalaim

Enim suurenes töökohtade arv jaekaubanduses.  Foto: Scanpix / Reuters

Ameerika Ühendriikide tööhõiveministeeriumi reedel avaldatud värsked andmed andsid märku riigi majanduse ja tööturu priskest tervisest.

Töötuse tase USAs liikus mais varasemalt 3,9 protsendilt 3,8 protsendile. Nõnda madal oli näitaja viimati 2000. aasta alguses. Uute töökohtade arv kasvas möödunud kuul 223 000 võrra, kusjuures Wall Streeti ökonomistide koondprognoosi kohaselt oleks kasv pidanud piirduma 188 000 töökohaga. Keskmine tunnipalk suurenes 8 sendi võrra, 28,92 dollarini. Eelmise aasta sama ajaga võrreldes on USA erasektori töötajate keskmine palk kerkinud 2,7% kõrgemale.

Töökohtade arvu kasv hõlmas pea kõiki Ühendriikide majandussektoreid. Agaraimate palkajate pingerida juhtisid jaekaubandus (+31 000), tervishoid (+29 000) ja ehitus (+25 000). Märkimisväärne on aga ehitus- ja tööstussektori jätkuv tõus, sest just nende valdkondade firmad on kurtnud pädeva tööjõu vähesuse üle. Ainsana kahanes palgaliste arv kommunaalteenuste sektoris.

Üldiselt on värske statistika börsidele meelepärane. Ühest küljest on see märk USA majanduse püsivast rammust, kuid teisalt ei anna numbrid põhjust karta liiga järsust palgatõusust tingitud inflatsiooni kiirenemist, mis paneks keskpanga ehk senisest järsemalt tegutsema. Praeguste hinnangute järgi tõstab USA Föderaalreserv intressimäärasid tõenäoliselt juunis ning aasta teises pooles.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt