Lauri Teder • 4. juuni 2018 kell 20:45

Börs: Nasdaq uutes kõrgustes

New Yorgi börs (NYSE)  Foto: Scanpix / AFP

Hoolimata tariifiheitlusest ja reedel algavast G7 kohtumisest võtsid USA börsid uue nädal vastu jätkuva optimismiga, mis andis hoogu tehnoloogia- ja tarbesektori aktsiatele.

Dow Jonesi indeks tõusis 0,72%, 24 816 punktini. Nasdaq Composite kerkis tehnoloogiaaktsiate tubli soovituse toel 0,69%, rekordilise 7606 punkti tasemeni. S&P 500 lisas väärtusele 0,45% ning peatus 2746 punktil.

Investorite seas tekitab neil päevil õhinat äsja alanud Apple'i ülemaailmne arendajate konverents. Ürituse avaetteastes tutvustas firma tegevjuht Tim Cook muuhulgas uut operatsioonisüsteemi iOS 12, mis pakub kasutajatele erinevaid liitreaalsuse funktsioone. Apple'i väärtpaber kallines 0,84%. Samal ajal pälvis ohtralt ka teine tehnoloogiahiid Microsoft (+0,87%), mis omandab 7,5 miljardi dollarise aktsiapaki eest platvormi GitHub.

Amazon, Microsofti peamine rivaal pilveteenuste vallas, kallines 1,45%, reageerides tarbekaupade üldisele tõusele, mis sai alguse möödunud nädala lõpus avaldatud üle ootuste heast tööhõiveraportist. Sisemajanduse vankumatu kasv ja elanike üldise ostujõu suurenemine tõmbas esmaspäeval enim kaasa rõivatootja Under Armouri (+6,32%, 5,90%) ning jaeketid Target (+4,88%) ja Kohl's (+4,67%).

Sektori tõusust jäi seekord maha Facebook (-0,37%). Sotsiaalvõrgustiku aktsiat kukutas New York Timesi artikkel, mille kohaselt jagas ettevõte kasutajate - ja mõnel juhul ka nende sõprade - andmeid ilma selge loata erinevate seadmetootjatega, nt Apple'i, Amazoni, Microsofti ja Samsungiga.

Tunduvalt halvemini läks esmaspäeval aga naftatootjatel, keda kahjustab musta kulla jätkuv odavnemine. Langesid näiteks Newfield Exploration (-5,84%) ja GE korporatsiooni kuuluv Baker Hughes (-6,47%). Neist veelgi kurvemalt lõpetas päeva Nektar Therapeutics (-41,82%), mis valmistas börsidele sügava pettumuse, teatades, et selle eksperimentaalne melanoomiravim ei ole sugugi nõnda tõhus kui varem arvati.

Hetkel kuum