Mait Kraun • 14. juuni 2018
Jaga lugu:

Itaalia võib eurotsoonis tekitada doominoefekti

Foto: Shutterstock

Euroopa suurimate riikide panku võib Itaalia poliitiline olukord tõsiselt mõjutada, sest riigi võlakirjadesse on investeeritud miljardeid dollareid, kirjutab CNBC.

Itaalia hiljutine poliitiline ebakindlus on tõstnud eurotsooni suuruselt kolmanda majanduse laenukulusid. Lisaks sellele kardetakse, et see võib nakatada ka teisi euroala riike. Mitu Itaalia poliitikut on öelnud, et riik võiks kaaluda eurotsoonist lahkumist ning Euroopa rahanduse reeglite eiramist. See on suurendanud võimaliku euroalast lahkumise tõenäosust.

Samal ajal on Itaalia valitsusel järjest kallim oma kulusid katta. Need, kes on Itaalia laenudesse investeerinud, leidsid ühtäkki, et nende investeeringud on riskantsemad ja kehvema kasumlikkusega. Põhjus seisneb selles, et kui võlakirjade tootlus tõuseb, siis kaasneb reeglina ka riskide kasv. See tähendab, et Itaalia keeruline seis kandub üle ka võlakirjainvestoritele.

Euroala kõige suurem oht

„Itaalia on euroala stabiilsust silmas pidades kindlasti kõige suurem oht. Nende majandus kannatab juba praegu väikese majanduskasvu, kehva konkurentsivõime ja suure võlakoorma all. Lisaks sellele on hädas ka pangandussektor,“ ütles investeerimisfirma TS Lombardi direktor Shweta Singh.

Erinevate riikide Itaalia võlakirjade osakaal nende SKPst  Foto: Shweta Singh

Singh on teinud ka uuringu, millest selgus, et suurim osa Itaalia võlast on Prantsusmaa käes – kokku lausa 311 miljardit dollarit, mis moodustab prantslaste SKPst 12 protsenti. See tähendab, et Prantsusmaad kahjustaks Itaalia kriis kõige tugevamini.

Singh selgitas, et Itaalia panganduskriis ei mõjutaks ainult Prantsusmaad. „See tekitaks tõsist kaost ka ülejäänud eurotsoonis,“ rääkis ta.

Doominoefekt

„Euroopa pangandussüsteem on omavahel väga seotud ning Itaaliale nii otseselt kui ka kaudselt avatud. Näiteks on Prantsusmaa pankadel Itaalia võlakirju 12 protsenti SKPst, Hollandi pankadel on omakorda Prantsusmaa võlakirju 13 protsenti SKPst. Suurbritannia on omakorda andnud Hollandile laene, mis ulatuvad 4 protsendini nende SKPst,“ seletas Singh.

Tabelis  on välja toodud, millised riigid kõige rohkem Itaalia võlakirju hoiavad. Esimese nelja riigi seas on Prantsusmaa, Hispaania, Holland ja Portugal.

Hiljutised mured Itaalia pärast on uue valitsuse moodustamise järel laabunud. Lisaks sellele on mitmed poliitikud teatanud, et nemad tahavad euroalasse jääda.

Singh hoiatas, et olukord pole siiski kindel ning risk püsib. „Tõsi küll, Itaalia lahkumisega seotud risk on uue valitsuse moodustamisega taandunud, aga see pole ära kadunud,“ lisas ta.

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum