Kes müüs ja ostis kõige enam Tallinna Sadamat?

18. juuni 2018, 15:15
Peaminister Jüri Ratas ja Tallinna Sadama juht Valdo Kalm ettevõtte esimesel börsipäeval.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20180618/BORS/180619694/AR/0/AR-180619694.jpg
Ainult tellijale

Tallinna Sadama esimesel kauplemispäeval vahetas omanikku üle 6 miljoni euro väärtuses aktsiaid. Kui müüjate poolel figureerivad institutsioonid, siis ostjate seas on näha rohkem eraisikuid.

Ligi 14 000 Tallinna Sadama väärtpaberiomanikust ei teinud suurem osa ehk pea 13 000 kontot mitte midagi. 733 kontot kasutas aga võimalust aktsiaid juurde osta ning 585, et müüa.

Suurimate ostjate tabeli tipus paistab silma Kaubserv Investeeringud OÜ, kelle kontole lisandus esimese kauplemispäeva lõpuks üle 267 000 aktsia. Esikümnest leiab ka Etalon Tradingu ning Etalon Capitali juhi Mikk Talpsepa, kellele nii era- kui ettevõtete kontode kaudu lisandus esimesel päeval 99 230 aktsiat. TTÜ rahanduse dotsent ja investor Tõnn Talpsepale tuli ettevõtte kaudu esimese kauplemispäeva lõpuks lisaks 99 444 aktsiat. 

Pettumust valmistav jaotis

„Jaotis oli naeruväärne. Ma arvan, et see on väga kaugel sellest, mis oleks olnud õiglane jaotus. Täiesti põhjendamatult eelistati välismaiseid institutsioone. Vabalt oleks saanud samas situatsioonis palju mõistlikuma jaotuse välja mõelda,“ kommenteeris TTÜ rahanduse dotsent ja investor Tõnn Talpsepp.

„Näiteks LHV viimati otsustas, et alates mingisugusest suurest summast ülespoole enam ei saa midagi. Aga mis allapoole jäid, oli mõistlikumad protsendid, mis kätte jaotati,“ ütles Talpsepp.

Ka investor Andres Sepa väljendas pettumust. „Minule oli 4,5 protsenti (3000 aktsiat ületava märkimise jaotis) pettumus. See ei ole rahvaaktsia, nagu majandusminister ütles. See ei ole alternatiiv inimestele, kellel on kogunenud raha, mis tootlust ei kogu,“ lausus ta.

Sama meelt oli hulgimüüja Hortulus üks omanikest Kristjan Talu. Aktsiate jaotus tuli väikese pettumusena, tõdes esimese kauplemispäeva üks suurimatest ostjatest. „Aga mis teha. Reeglid on reeglid ja mina neid muuta ei saa,“ kommenteeris Talu. 

Talpsepp leidis, et väga selgelt on korraldajad alt läinud sellega, et on justkui öelnud, et Eesti investor ei ole meil sobiv investor ja läheb oma aktsiaid müüma. „Kui ma vaatan seda, mis turul on toimunud, siis müüjad on olnud ikkagi vägagi tugevalt institutsioonid, kes on saanud kingituse Eesti riigi ja korraldajate käest, kes veel 7 miljonit ka taskusse panid ja siis lõpuks Eesti keskmine või varakam investor on sunnitud selle kinni maksma. See on siis see tulemus olnud,“ ütles Talpsepp.

Kiiret kasumit teenimas ei olda

„Minu idee oli see, et kui riik midagi müüb, tuleb alati osta,“ ütles Talu, kelle jaoks on Tallinna Sadam praegu ainus Tallinna börsil olev investeering. Ettevõtjat on Tallinna börsilt seni eemal hoidnud kehv likviidsus.

Talu jaoks on tegu pigem pikaajalise investeeringuga, kuid tõdes, et kiire kasumi vastu pole tal midagi. „Kui ta nüüd kahe ja poole euro peale tõuseb, kavatsen ka midagi maha müüa.“

Talpsepp pikaajalise investorina Tallinna Sadama pärast ei muretse. „Mulle meeldib investeerida monopolistlikesse ettevõtetesse, mille puhul ma väga ei näe seda probleemi, et ettevõte võiks ära kaduda, eriti kui on pikaajaline investeerimishorisont,“ ütles Talpsepp.

Talpseppa kiiresti müüjate hulgas ei leia. „Kui kaua hoian, see sõltub mitmest faktorist. Fakt on see, et praegune hind ei ole see, kus ma müüma kiirustaks,“ ütles Talpsepp.

Börsilt lisa otsimas

„Kõik, kellel on olnud natukene rohkem raha, siis nemad on olnud sunnitud aktsiad turult ostma,“ kommenteeris Sepa.

Sihiti hinda, mis jäi üldiselt alla 1,95 või 2 euro.

„Isegi see 2 eurot on soodne, kui päris aus olla. „Pangakonto peal raha hoida väga ei ole mõtet,“ nentis Kristjan Talu. Kokku ostis ta esimesel börsipäeval üle 160 000 aktsia.

Rait Allik, kellel on Alforme OÜ kaudu 19 141 aktsiat, ütles, et kindlat kogust, mida ta osta sooviks, paigas pole. „Täna korra küll vaatasin, aga mõtlesin, et praegu juurde ostma ei hakka,“ ütles Allik.

Stabiilsus ja dividend

Ostu põhjusena tõid investorid välja stabiilsuse ja turvalisuse.

"Turvaline ja stabiilne aktsia. Justkui peaks maksma ka dividende regulaarselt, kas see ka nii läheb, eks aeg näitab," ütles Allik.

Sama leiab Talu. „Pigem ongi turvasadam, nagu öeldakse. Kui mujal võib olla kriis, ei usu, et seal väga suurt kriisi saab olla.“

"Kui kriis tuleb, siis aktsiahinnad kukuvad kõik," tõdes Talpsepp. "Küsimus on vaid, kui palju kukub üks või teine. Tallinna Sadam ja aktsia hind ei ole selle vastu kaitstud." 

6 miljonit eurot ületava käibe juures vahetas esimesel kauplemispäeval omanikku või kontot 3 094 505 aktsiat. Tegemist pole täieliku ning lõplikku tõde taotleva nimekirjaga, vaid ülevaatliku pilguga aktsiaraamatutele ning muutustele nende omandustes. 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. June 2018, 14:43

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing