Lauri Teder • 19. juuni 2018 • 2 min
Jaga lugu:

Börs: Dow vajus aasta lõikes punasesse

New Yorgi börs (NYSE)  Foto: Scanpix / Reuters

President Trumpi järjekordne lask tariifilahingus ei andnud börsidele kuigi palju põhjust optimismiks ning kustutas viimase jupi Dow Jonesi tööstuskeskmise sel aastal saavutatud tõusust.

Dow Jonesi indeks kukkus 1,15% madalamale, 24 700 punktile, viies käesoleva aasta tulemuse seeläbi miinusesse. Nasdaq Composite kahanes 0,28%, 7725 punktini. S&P 500 vähenes 0,4% ning peatus 2762 punktil. CBOE volatiilsusindeks (VIX) hüppas päeva keskel kolme nädala kõrgeimale, 14,68 punkti tasemele.

Turge rusus eelkõige muidugi USA presidendi ähvardus seada 10% tollimaks veel 200 miljardi dollari suurusele kaubanimekirjale, kui Hiina ei paranda oma tegevust intellektuaalomandi vallas ning ei loobu hiljutistest vastutariifidest.

Börsidel jätkasid langust Hiina turuga tihedalt seotud USA kontsernid Boeing (-3,84%), Caterpillar (-3,63%) ja DowDuPont (-2,11%). Kaotusest ei pääsenud ka tehnoloogiasektori liider Apple (-1,62%), mis võib sattuda suurtesse raskustesse, kui Hiina otsustab riigis paiknevate iPhone'i tarnijate tegevust või Apple'i tooteid ja teenuseid piirama hakata. Sealne tohutu turg moodustab tervelt 20% firma aastasest ligi 200 miljardi dollarisest käibest. Apple'i tagala on praegu aga vähemalt kindlustatud: New York Timesi andmetel kinnitas president Trump grupi tegevjuhile Tim Cook kuu aega tagasi, et Hiinast saabuvate iPhone'ide importi maksustama ei hakata.

Kahe suurriigi ähvarduste eest pakkusid investoritele varju pisemad ettevõtted (väike- ja keskmise suurusega firmade koondindeks Russell 2000 tõusis teisipäeval 0,06%) ning kõrge dividenditootluse ja üldiselt tagasihoidlikuma rahvusvahelise haardega sektorid nagu kommunaalteenuste pakkujad, telekomifirmad ja tarbekaupade tootjad.

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt