Pille Ivask • 21. juuni 2018
Jaga lugu:

Hiina investeeringud USAsse vähenesid 92%

Hiina ja USA lipp  Foto: Reuters

Tänavu esimese viie kuuga vähenesid Hiina investeeringud USAsse suisa 92%, kuna investorid kardavad maailma kahe suurema majanduse omavaheliste suhete pärast, kirjutab CNN.

Hiina ettevõtted on aastaid raha aktiivselt USA majandusse pumbanud, mis on kaasa toonud selle, et kahe riigi vahelised suhted on majanduslikus plaanis väga aktiivsed.

Rhodium Groupi hiljuti avaldatud raportist selgub aga, et selle aasta esimese viie kuuga on investeeringud jäänud kõigest 1,8 miljardi dollari juurde. Seda on koguni 92% vähem kui möödunud aastal. Hiina investeeringud USAsse pole olnud nii kasinad viimased seitse aastat.

Rhodium Groupi direktor Thilo Hanemann ütles CNNile, et mida vastandlikumaks on Trumpi administratsiooni seisukohad kahe riigi suhete kohta muutunud, seda ebakindlamalt Hiina ettevõtted end USAs tunnevad.

Karmimad regulatiivsed tingimused

USAs on välisinvesteeringutele rakenduvad tingimused muutunud karmimaks. Välisinvesteeringutega tegeleva USA komisjoni (CFIUS) tegevus on Trumpi presidendiks saades märkimisväärselt aktiviseerunud. Tegu on institutsiooniga, mis kontrollib tehinguid, mida võib käsitleda võimaliku ohuna USA julgeolekule majandusliku kontrolli saavutamise kaudu.

Eksperdid on öelnud, et CFIUS kontrollib üha suuremat arvu tehinguid ning paneb neile sageli veto. Eeskätt on tegu investeeringutega, mis võivad kaasa tuua selle, et välismaised ettevõtted saavad ligipääsu tundlikele tehnoloogiatele või ameeriklaste isikuandmetele. Teiste seas on probleemidele CFIUSiga viidanud Alibaba ja HNA Group.

Rhodium Groupi andmeil on CFIUS pannud aasta esimese viie kuula bloki enam kui 2 miljardi dollari väärtuses välisinvesteeringutele.

Ka Hiina on kehtestanud piirid, kui palju võivad suurettevõtted välismaale investeerida. Eeskätt jälgitakse selliseid valdkondi nagu kinnisvara, hotellid ja meelelahutus.  

Hiina ettevõtted ongi hakanud oma vara USAs maha müüma. Rhodium Groupi andmeil müüsid nad tänavu esimese viie kuuga vara umbes 9,6 miljardi dollari eest. 4 miljardi dollari jagu ootab veel müümist.

Jaga lugu:
Hetkel kuum