Lauri Teder • 26. juuni 2018 • 1 min
Jaga lugu:

Saudid pumpavad juulis rekordiliselt naftat

Saudi Aramco Ras Tanura rafineerimistehas  Foto: Scanpix / Reuters

Saudi Araabia riiklik naftafirma Saudi Aramco plaanib viia oma tootmismahud juulis rekordilise 10,8 miljoni barrelini päevas, kirjutab Bloomberg.

Kavandatav maht on kooskõlas Saudi Araabia energeetikaministri Khalid Al-Falihi väljaütlemistega nädala eest Viinis toimunud OPECi ja selle liitlaste kohtumisel - ministri tollaste sõnade kohaselt on organisatsiooni liikmed ja partnerid valmis tegema kõike, et turgu tasakaalus hoida ja kliente toetada. Kindlaid numbreid kohtumisel ei avaldatud, ent lubati "pigem 1 miljoni kui 600 tuhande barreli" suurust päevase tootmise tõusu.

Saudi Araabia ja teiste naftariikide järsult kasvanud pumpamistuhin on vähemalt osaliselt tingitud Washingtoni survest. Jutt ei käi sealjuures ainult president Trumpi Twitteri postitustest: mais elustas USA Kongressi alamkoda Rockefelleri naftaimpeeriumi aegse kartellivastase seaduse, mis annaks parlamendile õiguse OPECit karistada. Surve põhjus on aga üpris pragmaatiline - nafta suvine kallinemine kahjustaks Ühendriikides võimul oleva vabariiklaste partei positsiooni novembris toimuvate parlamendivalimiste eel.

Bloombergi allikate hinnangul sõltub Saudi Aramco juulikuine tegelik tootmistempo sise- ja välisnõudlusest ning jääb tõenäoliselt vahemikku 10,6 kuni 11 miljonit barrelit päevas. Teatud osa toodangust jäetakse ka varuks ning ladustatakse kompanii Saudi Araabias, Jaapanis, Egiptuses ja Hollandis asuvatesse hoidlatesse.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt