Lauri Teder • 11. juuli 2018
Jaga lugu:

USA valitsus on valmis ZTE karistusest vabastama

ZTE nutitelefonid  Foto: Scanpix / Reuters

USA kaubandusministeeriumi teatel tühistatakse Hiina tehnoloogiafirmale ZTE kehtestatud karistus peale seda, kui ettevõte edastab 400 miljonit dollarit tingdeponeerimiskontole.

Hiina suuruselt teine telekomiseadmete tootja ZTE tunnistas end tänavu märtsis süüdi Iraanile ja Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonide rikkumises ning maksis selle eest rekordilise 1,19 miljardi dollari suuruse trahvi. Paraku ei piirdunud ZTE karistus aga sellega, kuna juba aprillis leidis USA kaubandusministeerium, et firma on märtsikuu kokkuleppe tingimusi osaliselt eiranud. Avastusele järgnes karmim karistus, mis ei lubanud Ühendriikide ettevõtetel seitsme aasta jooksul enam ZTE-le seadmeid ja osi müüa. Otsuse järel olid hiinlased sunnitud oma äritegevuse ajutiselt peatama.

Washingtoni kolmapäevane otsus annab 80 000 töötajaga ZTE-le viimaks rohelise tule tegevuse taaskäivitamiseks. Tingdeponeerimiskontole kantavad 400 miljonit dollarit on lisatrahv puhuks, kui Hiina firma tingimusi veelkord rikub. Möödunud kuul maksis ZTE Ühendriikide rahandusministeeriumile juba ühe 1 miljardi dollari suuruse trahvi ning vahetas välja mitmed oma nõukogu ja juhatuse liikmed, sealhulgas määrati ametisse ka uus tegevjuht.

USA ministeeriumi pressiteate kohaselt on ZTE-ga tehtud kokkulepe eraldiseisev õigusküsimus, mis pole seotud riigi praeguse kaubanduspoliitikaga. Samas hakkas tehnoloogiafirma olukord paranema just maikuus, mil president Trump säutsus Twitteris pärast Hiina presidendi Xi Jinpingiga kohtumist, et riigipead teevad koostööd ZTE tegevuse taastamiseks. Samal ajal on Ühendriikide parlamendi mõlemas kojas ettevalmistamisel kahe partei ühiseelnõud, mis tooks tagasi ZTE algse, rangema karistuse.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas