Lauri Teder • 25 juuli 2018

Metallitollid annavad hoobi General Motorsile

Foto: Scanpix / Reuters

USA suurima autotootja General Motorsi hinnangul lähevad riigi terase- ja alumiiniumitollid ja Lõuna-Ameerika riikide valuutakõikumised firmale tänavu maksma ligikaudu miljard dollarit, kirjutab CNBC.

Maist juunini kogus GM 36,8 miljardit dollarit käivet, 1% vähem kui aasta tagasi. Grupi puhaskasum vähenes 2,8%, 2,4 miljardi euroni. Rõõmsamaid uudiseid tõi GM koduturult, kuhu tarniti teise kvartali jooksul 758 000 sõidukit, 4,6% rohkem kui eelmisel aastal. Nõudlust vedasid kõrge marginaaliga maasturid ja veokid. Kena müüginumbri saavutas GM ka Hiinas, kus tarned jõudsid rekordilise 858 000-ni.

Terve aasta vaadet kommenteerides oli GMi juhtkond hulga murelikum: tooraine kallinemise ning Lõuna-Ameerika valuutade odavnemise tõttu viis ettevõte oma aktsiakasumi sihi varasemalt 6,30-6,60 dollarilt 6 dollarile. Firma hinnangul vähendavad nimetatud tegurid GMi kasumit tänavu 1 miljardi dollari võrra. Washingtoni kehtestatud terase ja alumiiniumi imporditollid moodustavad sealjuures tervelt 70%-80% neist kuludest. Tõsi, kvartaliaruande esitlusel hoidus ettevõtte finantsjuht tariifide otsesõnu nimetamisest, kasutades selle asemel väljendit "turujõud".

General Motorsi aktsia on kolmapäeval langenud rohkem kui 7%.

Hetkel kuum