Pille Ivask • 27. juuli 2018
Jaga lugu:
Dollarid  Foto: Reuters/Scanpix

USA majanduskasv plahvatas, aga mitte piisavalt

USA majandus kasvas teises kvartalis kaubanduse eestvedamisel koguni 4,1%, aga jäi analüütikute prognoosile alla.

Ökonomistide ootuste kohaselt oleks riigi majandus pidanud edenema 4,2%. Teisalt edenes USA majandus teises kvartalis 2,2% enam kui esimeses kvartalis.

Eksport suurenes 9,3%, kusjuures kasvu aitasid vedada sojaoad, mille müük suurenes USA presidendi Donald Trumpi kaubanduspoliitika tõttu. Ekspordi nõnda suur kasv mõjub päris paradoksaalsena, kuivõrd Trump on viimastel kuudel letti ladunud aina uusi tariife. Kasvust võib aga eeldada, et välismaised ostjad soetavad kaupa igaks juhuks ette, et olla varustatud juhul, kui tariifid jõustuvad.

Ekspertide sõnul oli majanduse teise kvartali paisumine ühekordne ning rallit siit oodata ei maksa. Enamik ekspertidest usub, et aasta teises pooles võtab kasv hoo maha, kirjutab New York Times. Morgan Stanley USA ökonomist Ellen Zentner ütles, et „plahvatuslik“ majanduskasv teises kvartalis tuli tänu kaubandusele. „Teisel pool on tühi auk,“ lisas ta, uskudes, et aasta teine pool nii hea ei ole.

Sellest hoolimata näib, et kasv on päris hea hoo üles saanud. Seetõttu leidub ka neid ökonomiste, kes usuvad, et aastane SKT kasv ületab 3% künnise.

Ühtlasi ei mallanud Trump tulemuste ametliku väljakuulutamiseni oodata ning hõiskas juba eile, et majanduskasv oli teises kvartalis hea. Ta märkis, et leidub ka neid eksperte, kes ootavad suisa 5% tõusu.

Jaga lugu:
Hetkel kuum