Pille Ivask • 30 juuli 2018
Rubla  Foto: AFP/Scanpix

Venemaa loobus lõviosast USA võlakirjadest

Venemaa on müünud enamiku oma USA võlakirjadest maha, kirjutab CNBC.

Vahemikus märtsist maini vähenes USA võlakirjade hulk Venemaa portfellis 84% võrra, 14,9 miljardi dollarini. Venemaa tegi võlakirjad rahaks ajal, kui USA valitsuse 10aastaste võlakirjade intressimäär oli viimase seitsme aasta kõrgeim.

Rahablogide autorid leiavad, et seesugune näitaja on kurjakuulutav, ent analüütikud arvavad hoopis, et Venemaa on võlakirju maha müünud sanktsioonide tõttu või tahab oma portfelli uuendada.

Rayomond Jamesi võlakirjaekspert Kevin Giddis ütles, et kuigi Venemaa otsus võlakirju müüa on märkimisväärne, ei oma see laias plaanis siiski suurt tähtsust, kuivõrd USA võlakirjade turg on väärt triljoneid dollareid. Giddis märkis, et hoopis märkimisväärsem oleks olnud, kui müüjaks oleks olnud kas Jaapan või Hiina.

USA suurimad võlausaldajad on Hiina ja Jaapan, kellele kuulub enam kui triljoni dollari jagu USA võlga. Sealjuures on mitmed analüütikud viidanud, et kuivõrd Hiina on USA jaoks väga suur võlausaldaja, võib see USA-le millalgi karmilt kätte maksta.

USA riigivõlg ulatub 21,3 triljoni dollarini.

Hetkel kuum