Pille Ivask • 31. juuli 2018 kell 12:09
Naine eurokupüüri motiiviga kleidis.   Foto: Reuters/Scanpix

Euroala inflatsioon püsib planeeritust kõrgemal

Euroala majanduskasv on endiselt päris hea tervise juures, vahendab Bloomberg.

Euroala inflatsioon jäi juulis 2,1% ning majanduskasv teises kvartalis 0,3% juurde. Ühtlasi kasvas euroala majandus kuuendat aastat järjest, kuigi seekord oli kasv viimase kahe aasta väikseim. Inflatsioon püsib jätkuvalt Euroopa Keskpanga eesmärgist ehk 2%st veidi kõrgemal. Inflatsiooni on aidanud tõsta energia kõrgem hind. Töötuse määr on endiselt viimase kümne aasta madalaim, 8,3%.

Euroala majanduse käekäiku vaadates selgub, et täide läksid Euroopa Keskpanga juhi Mario Draghi sõnad, kui ta ütles, et esimese kvartali laisavõitu majanduskasv on üle kandunud ka aasta teise veerandisse.

Euroala sisenõudlus näib olevat praegu hea, sest inimeste palgad on tõusnud ja töötuse määr on madal. Samas ei saa arvestamata jätta hirmu protektsionismi ning tollitüli ees, mida, tõsi küll, Euroopa Keskpank majanduse ühe ohuna eraldi välja toonud pole. Siiski tasub märkida, et möödunud aastal oli euroala riikide eksport viimase kümne aasta tugevaim.

Kuidas läheb euroala riikide majandusel?

Hispaania majandus kasvas teises kvartalis 0,6%, mis on veidi vähem, kui analüütikud olid oodanud. Itaalia majandus kasvas 0,2%, jäädes sellega alla euroala tulemusele, ent olles analüütikute ootustega kooskõlas. Austria majanduskasv kukkus 0,5%-le. Prantsusmaa inflatsioon tõusis juulis 2,6%-le, mis on viimase kuue aasta kiireim tempo.

Töötuse määr kahanes Saksamaal, ent jätkas kasvu Itaalias.

Jaemüügi näitajad edenesid nii Saksamaa kui ka Kreekas, viimase puhul oli aastane kasv teises kvartalis suisa 5,3%.

Hetkel kuum