Lauri Teder • 9. august 2018 kell 20:45

Börs: tariifid tõid kerge languse

New Yorgi börs (NYSE)  Foto: Scanpix / Reuters

Neljapäeval näitasid USA tehnoloogiahiiud kena tõusu, kuid ei suutnud ära hoida energia- ja tööstusettevõtete odavnemisest tingitud kerget börsilangust.

Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 0,29%, 25 509 punktini. Nasdaq Composite kerkis kõigest 0,04%, jõudes 7891 punkti tasemele. S&P 500 kaotas 0,14% ning lõpetas 2854 punktil. Tõsi, suurema osa päevast veetis S&P 500 tegelikult hoopis plussis, punasesse vajus indeks alles kauplemise viimaste minutite jooksul.

Neljapäeval tõmbasid indekseid kõrgemale ülisuure turuväärtusega börsiliidrid nagu Apple (+0,79%) ja Amazon (+0,64%),  kuid kokkuvõttes avaldasid turule enam mõju energeetika ja tööstus, mille näitajad (.SPNY ja .SPLRCI) langesid vastavalt 0,89& ja 0,57%. Mõlemale sektorile andsid mõistagi hoobi Hiina äsja kehtestatud 25% tollimaksud paljudele USAst imporditavatele kaupadele, sh kütusele, terasetoodetele, sõidukitele ja meditsiiniseadmetele.

Päeva üks tähelepanuväärsemaid langejaid oli reisiportaalide Booking, Momondo, Kayak jt omanik Booking Holdings, mille aktsia kahanes 5,02%, kuna juhatuse sõnul jäävad firma kolmanda kvartali tulud selgelt alla analüütikute prognoosidele.

Pea sama suure kukkumise elas neljapäeval läbi ka elektriautode tootja Tesla (-4,83%), mida ei oota firma juhi väidetest hoolimata tõenäoliselt siiski eest börsilt väljumine.

Väärtpaberi liikumisega võis seekord kindlasti rahule jääda aga voogedastusteenus Roku (+21,43%), mis suutis ületada analüütikute ootusi ning paisutada oma aktiivsete kasutajate hulka teises kvartalis lausa 22 miljoni võrra. Sarnase soorituse tegi ka arvustusportaal Yelp (+26,65%), mis teenis möödunud kvartalis rohkem käivet kui analüütikud eeldanud olid ning kergitas oma selle aasta üldist kasumisihti.

Hetkel kuum