Äripäev • 10. september 2018
Jaga lugu:
Jaapanis on tõsine töökäte puudus ning ettevõtted panustavad üha enam automatiseerimisse.  Foto: Reuters/Scanpix

Jaapani majanduskasv sai hoo sisse

Jaapani majandus kasvas eelmises kvartalis varem öeldust oluliselt rohkem, vahendab MarketWatch.

Perioodil aprillist juunini kasvas Jaapani majandus 3%, kusjuures varasem ennustus jäi 1,9% juurde. Selgub, et Jaapani ettevõtjad on olnud aktiivsed investeerijad, sest töökäte tõsine puudus paneb neid raha paigutama just tootmise automatiseerimisse.

Võrreldes esimese kvartaliga suurenes Jaapani majanduskasv varem teatatud 0,5% asemel 0,7%.

Naaseb kasvuradadele

Jaapani majandustulemused annavad märku, et maailma suuruselt kolmas majandus on tasapisi kasvuradadele naasmas. Esimeses kvartalis tõmbus Jaapani majandus aastases võrdluses suisa 0,9% võrra kokku, peatades sellega 28 aastat kestnud kasvutee.

Selgub, et teises kvartalis tõusid erasektori kapitalikulutused esimese kvartaliga võrreldes 3,1%, kusjuures alguses ennustati 1,3% suurust tõusu.

Uuendatud andmetest selgub ka, et sisenõudlus suurenes 0,9%. Eratarbimine kasvas 0,7%, püsides samal tasemel kui algselt öeldud.

Analüütikute hinnangul peaks Jaapani majandusel vähemalt mõnda aega hästi minema. Küll varjutavad häid väljavaateid veidi USA presidendi Donald Trumpi tariifiähvardused – presidendi administratsioon on nimelt kaalumas kuni 25% suuruse tariifi kehtestamist autodele ja autoosadele.

Jaga lugu:
Hetkel kuum