Lauri Teder • 12. september 2018 kell 14:30

Nafta ligineb tänavusele tipule

Naftaväli Texases  Foto: Scanpix / Reuters

USA toornafta varude vähenemine ja Iraani tarnete peatne kadumine rahvusvaheliselt turult nihutas musta kulla hinna kolmapäeval selle aasta kõrgeima taseme lähedale, kirjutab Reuters.

Brenti futuurid kerkisid kolmapäeval umbes 0,6% kõrgemale, 79,55 dollarini barreli kohta, jälitades seeläbi oma maikuus püstitatud 80-dollarilist tippu. Põhjamere naftanäitaja jaoks oli see juba neljas järjestikune tõusupäev - teisipäeval kerkis futuuride hind tervelt 2,3%. USA naftaindeks WTI on kolmapäeval tõusnud 0,4% ning püsib 69,9 dollari piiri lähedal.

Naftatootjate organisatsiooni American Petroleum Institute (API) hinnangul kahanesid Ühendriikide naftavarud eelmisel nädalal tervelt 8,6 miljoni barreli võrra.

Ülemaailmses plaanis mängivad aga veelgi suuremat rolli novembris jõustuvad Iraani-vastased sanktsioonid, mis vähendavad märkimisväärselt turule jõudva nafta kogust. Vene energeetikaministri Aleksandr Novaki kolmapäevase sõnavõtu kohaselt valdab turgu praegu suur ebakindlus, sest ei teata, kuidas reageerivad olukorrale riigid, mis ostavad islamiriigilt pea 2 miljonit barrelit päevas. Viimastel nädalatel on Iraani naftatööstuse tootmismahud sanktsioonide ootuses selgelt vähenenud.

Lähiajal mõjutab musta kulla turuhinda ka USA Põhja-California osariigi poole liikuv IV-kategooria orkaan Florence, mis ei kahjusta küll Ühendriikide tootmisahelat, ent on toonud kaasa kütusenõudluse hüppelise kasvu.

Hetkel kuum