Göteborg tahab isesõitvad autod tänavatele tuua

Foto: Shutterstock
Mait Kraun • 27. september 2018
Jaga lugu:

Göteborgi ametivõimud tahavad isesõitvad autod massiliselt linnatänavatele tuua, kirjutab CNBC.

„Linnaplaneerijatena saime aru, et üle maailma on suur fookus isesõitvate autode tehnoloogia arendamisel,“ ütles Göteborgi linnaplaneerija Monica Wincentson.

Ta nentis, et praegu veel autotootjatega tihedat koostööd ei teha. „Selleks, et isesõitvad autod linnas hästi toimima hakkaks, peame me tihedat koostööd tegema hakkama.“

Wincentson on isesõitvate autode potentsiaali üle väga positiivne. „Me arvame, et linn muutub turvalisemaks ning transport ohutumaks – liiklusvool saab olema stabiilsem, ladusam ja efektiivsem,“ nentis ta.

Sellegi poolest muretsetakse palju isesõitvate autode turvalisuse üle. Wincentson ütles, et olukord on võimalik paremaks muuta. „Nii jalakäijate kui ka reisijate turvalisus on väga tähtis. Tehnoloogia laialdane testimine on kohustuslik,“ rääkis ta. „Jalakäijatele ja sõiduautodele mõeldud liiklusregulatsioonid jäävad alles.“

Mis saab aga elektriautodest? „Ma arvan, et me oleme elektriautode puhul jõudmas pöördepunkti. Järgmise kahe või kolme aasta pärast suureneb akude tootmine järsult, mis muudab need tunduvalt odavamaks,“ ütles Oxfordi ülikooli inseneriteaduse professor Malcolm McCulloch.

McCulloch oli optimistlik, et isesõitvad autod on võimalik linnaliiklusesse integreerida. „Ma arvan, et nad sobivad väga hästi – isesõitvad autod suudavad väga hästi ümbruskonda tajuda,“ ütles ta. „Vanades linnades on neil ka palju objekte, mille alusel saavad nad otsuseid teha.“

Jaga lugu:
Hetkel kuum