Shiller võrdles aktsiaturge 20ndatega

Foto: Reuters
Mait Kraun • 1. oktoober 2018 kell 17:45

USA ajaloo pikim pulliturg (tõusev turg) on oma loomult aina enam sarnanemas eelmise sajandi 20ndatega, mille järel toimus suur krahh.

Yale’i Ülikooli majandusprofessor ja Nobeli preemia laureaat Robert Shiller ütles, et praegune turgude tõus on väga sarnane 1920ndate kasvuga. Sellele järgnes 1929. aasta oktoobri suur aktsiaturgude krahh ja Suur Depressioon.

„1920ndad on legend, millele inimesed tihtipeale mõtlevad,“ ütles Shiller CNBC-le. „Ma vaatan 1929. aastat kui rõkkavate 20ndate ja spekuleerimise lõppu. 1929. aasta maist kuni septembrini tõusid aktsiaturud vaid mõne kuuga 30 protsenti.

Järsk tõus algas tegelikult juba varem. 1928. aasta algusest kuni 1929. aasta 24. oktoobrini (Must neljapäev) kallines Standard & Poor’s 500 indeks ligi 50 protsenti. Järgmise viie päeva jooksul kukkus indeks 23 protsenti. Rekordini jõudis indeks vaid kuu aega enne krahhi.

„Tundub, et tol ajal oli see veidi mängurluse moodi. Toona kasutati seda sõna turgude kohta väga tihti, see tegi turu haavatavaks. Me ei ole praegu täpselt samasuguses olukorras, aga meil on turg, mis on kallinenud juba 2009. aastast alates. Mingi sarnasus on ikkagi olemas,“ nentis Shiller.

S&P 500 jõudis põhja 2009. aasta märtsis. Alates sellest on indeks tõusnud 334 protsenti, ühtlasi on tegemist ajaloo pikima pullituruga.

„See ei saa lõpmatuseni kesta ning lõpuks saab muinasjutt otsa,“ lisas ta.

Hetkel kuum