Facebooki võib andmelekke eest oodata kopsakas trahv

Eelmisel nädalal lekkisid ligi 50 miljoni Facebooki kasutaja andmed.  Foto: EPA
Mait Kraun • 4. oktoober 2018 kell 18:33

Iirimaa Andmekaitse Komisjon (DPC) on alustanud Facebooki andmelekke osas uurimist, mis mõjutas kokku 50 miljoni kasutaja kontosid, vahendab CNBC.

Teisipäeval teatas andmekaitse valvekoer, et uurib praegu, kas ametliku uurimise alustamine on õigustatud või mitte. Kolmapäeval otsustati sellega alustada.

„Uurimise käigus vaadatakse, kas Facebook on rikkunud üldiseid andmekaitsega seotud regulatsioone,“ ütles DPC oma avalduses. „Uurime, kas Facebook on kasutanud piisavalt tehnilisi ja organisatsioonilisi meetmeid töödeldavate isikuandmete turvalisuse tagamiseks.“

Facebook teatas eelmisel nädalal, et on oma teenuses leidnud vea, mis võimaldas häkkeritel ligi pääseda umbes 50 miljoni inimese informatsioonile. Seda peetakse Facebooki ajaloo suurimaks informatsioonilekkeks. Vähem kui 10 protsenti nendest kasutajatest on Euroopa Liidus, selgub DPC andmetest.

USA tehnoloogiagigandi Euroopa tütarfirma asub Iirimaal ning selle tegevust kontrollib just Iiri Andmekaitse Komisjon. Komisjon otsustab ka võimalike trahvide ka karistuste üle.

Regulatsioonides on kirjas, et andmekaitse seaduste rikkumise eest võidakse Facebookile määrata trahv, mis ulatub 4 protsendini nende aastasest globaalsest käibest. Ettevõtte müügitulu oli eelmisel aastal 40,65 miljardit dollarit, mis tähendab, et võimalik trahv võib ulatuda 1,63 miljardi dollarini.

Hetkel kuum