Mees, kes hakkas pärast loteriivõitu pangaröövliks

Loteriivõit ei pruugi alati kõige positiivsemate tagajärgedega olla.  Foto: shutterstock
Mait Kraun • 7. oktoober 2018 kell 9:00

Finantskirjaoskust arendava USA organisatsiooni National Endowment for Financial Educationi andmetel kaotavad järsku suure hulga raha saanud inimestest 70 protsenti selle paari aasta jooksul. Samas ei ole uuritud, kui paljud neist pangaröövliteks hakkavad.

„Raha saamine aitas mul elada unistuste elu. Sellel on siiski ka tumedam pool. Seda kutsutakse loteriineeduseks.“

Nõnda ütles Daily Beastile saadetud e-mailis Jim Hayes, kes on praegu vanglas. Ta rääkis ajalehele sellest, kuidas temast sai pärast 19 miljoni dollari suuruse loterii peavõidu saamist narkomaan ning kriminaal. 1998. aastal oli ta 35-aastane ning töötas surnuaias ja turvamehena. Ta ostis samal aastal Quick Pick loteriipileti, mis muutis tema elu. Ja see ei liikunud paremuse poole, kirjutab MarketWatch.

Quick Pick loteriiga peavõidu saamise tõenäosus on 1:18 009 460.

„Ma teadsin, et ma muutun, aga ainult paremuse poole,“ ütles ta Los Angeles Timesile pärast loterii võitmist. „Ma tahan peamiselt aidata oma perekonda ja sõpru, kellel on raha vaja. Ma ei löö seda raha laiaks.“

Pärast makse jäi Hayesile 14,7 miljonit dollarit, kirjutab Daily Beast. See jaotati 20 aasta peale ning igal aastal sai ta 684 000 dollarit.

Pole raske aru saada, kus asjad hakkasid halvemaks minema. Kui ta raha kätte sai, hakkas ta seda joomatuuridel massiliselt kulutama – siin võib sarnasuse leida profipoksija Floyd Mayweatheriga, kes on tuntud sarnase kulutamise poolest. Hayes ostis omale Lamborghini, Bentley, miljon dollarit maksma ookeani ääres oleva korteri, käis hulludel Vegase reisidel ja tegi muudki põnevat. Hayes kulutas oma raha lõbutsemise peale.

Lõbu ei olnud aga kauaks. Tal oli seljas kolm lüli, mis tegid talle haiget. Pärast ebaõnnestunud operatsiooni hakkas ta tarbima retseptiravimeid – Vicodini, Norcot ja Oxy’t. Ta ütleb, et oli sõltlane ja polnud sellest teadlik. Peagi pärast seda hakkas California loterii tšekke talle vähem jagama. Alimendid, kehvad äriotsused ja vastutustundetu kulutamine hakkasid tema võlakoormat suurendama.

Ta kuulutas 2007. aastal välja pankroti.

Raha oli otsa saamas, aga sõltuvus oli jätkuvalt olemas. Seega valis ta kriminaalse tee. 2017. aastaks, mil ta politsei poolt kinni nabiti, oli ta Los Angeleses ja Santa Barbara piirkonnas röövinud 10 panka. Kokku varastas ta asutustest ligi 40 000 dollarit. Ta pandi 33 kuuks vangi ning ta peab maksma 39 424 dollarit hüvitisi.

Hayes sattus vanglasse, aga enda sõnul oli tal seda õppetunnina vaja.

„Vangla on üks hullemaid kohti, aga olen tänulik, et see juhtus. See päästis mu elu. Ma oleksin vahepeal 100 korda üledoosi saanud. Nüüd olen kaheksa kuud narkootikumideta elanud,“ ütles Hayes Daily Beastile. „Nad peaksid loterii võitnud inimestele tegema kohustuslikke koolitusi, mis selliseid asju ära hoiaks. Sest rahas ei peitu õnn. See võib suu elu korralikult tuksi keerata.“

Hayes saab vanglast välja 2020. aastal, mille järel plaanib ta kirjutada memuaari.

Hetkel kuum