Brasiilia presidendivalimiste esimene voor pani kohalikud turud rõkkama

Jair Bolsonaro.  Foto: Shutterstock
Mait Kraun • 8. oktoober 2018
Jaga lugu:

Brasiilia aktsiaturud tõusid järsult, sest investorid võtsid parempoolse kandidaadi Jair Bolsonaro võidu presidendivalimiste esimeses voorus positiivselt vastu, vahendab CNBC.

Brasiilia peamine aktsiaindeks Bovespa kallines esmaspäeval 3,9 protsenti. Brasiilia aktsiaid koondav börsil kaubeldav fond iShares MSCI Brazil (EWZ) hüppas 5,3 protsenti, mis on suurim tõus alates 2. jaanuarist.

Bolsonaro sai pühapäeval toimunud presidendivalimiste esimeses voorus 46,7 protsenti häältest, mida oli tunduvalt enam kui teised kandidaadid. Endine Sao Paulo linnapea Fernardo Haddad sai 28,5 protsendiga teise koha.

Arvamusküsitlused näitasid, et Bolsonaro peaks võitma, aga tema tulemus oli prognoositust tunduvalt parem. Teine valimimiste voor toimub 28. oktoobril, sest ükski kandidaat ei saanud üle 50 protsendi häältest.

„See on väga sarnane USA 2016. aasta valimistega,“ ütles investeerimisfirma Gerber Kawasaki direktor Danilo Kawasaki CNBC-le. „Parempoolne kandidaat tuli eikuskilt ning võitis.“

Kawasaki lisas, et investorid ei taha Haddadi töölispartei võimu ning vasakpoolse kandidaadi võit paneks turud kukkuma.

Investorid on Bolsonarosse positiivselt suhtunud, sest tema majandusplaani peetakse parimaks. Kandidaat on öelnud, et tahab Brasiilia Keskpanga iseseisvust suurendada ning riigifirmad erastada. Lisaks sellele on ta lubanud korruptsiooni suhtes võtta väga karmi joone.

Brasiilia reaal reageeris USA dollarisse enam kui 2protsendilise tõusuga.

Jaga lugu:
Hetkel kuum