Rait Kondor • 23. oktoober 2018
Jaga lugu:

Nafta hind langes järsult, kui Saudi Araabia lubas naftapakkumist suurendada

Saudi Araabia energiaminister Khalid al-Falih (keskel) räägib Riyadhis toimuval investeerimiskonverentsil.  Foto: Foto: Faisal Al Nasser/Reuters/Scanpix

Nafta hind langes teisipäeval ligikaudu 5%, viimase kahe kuu madalaimale tasemele, kui Saudi Araabia ütles, et võib vajaduse korral kiiresti naftapakkumist suurendada, vähendades sellega kartusi USA Iraani-suunaliste sanktsioonide pärast, vahendab Reuters.

Brenti naftasegu futuuride hind langes 4,4% 76,34 dollarini barrelist, olles vahepeal käinud ka 75,88 dollari peal barrelist, mis on madalaim hind alates 7. septembrist. USA WTI naftasegu hind langes 4,6% 66,19 dollarini barrelist, olles päeva sees käinud ka 65,74 dollaril barrelist. Naftakauplejate sõnul võib USA nafta hind veel langeda, juhul kui hind langeb allapoole psühholoogiliselt olulist 65 dollari taset.

„Sedavõrd järsk langus on küllaltki rabav, kuid tänapäeva kauplemismaailmas on meil selliseid päevi üha tihedamini. Nüüd peame ootama ja vaatama, kas selline olukord jätkub, nii et jõuab kontrolli alt väljumiseni,“ ütles USA turuanalüüsifirma Tradition Energy asepresident Gene McGillian Reutersile.

Saudi Araabia energiaminister Khalid al-Falih ütles Riyadhis toimuval konverentsil, et naftaturg on „heas kohas“ ning ta löögis, et naftatootjad sõlmivad detsembris kokkuleppe, et jätkata koostöös turu jälgimist ja stabiliseerimist. Falih sõnul ei välista ta võimalust, et Saudi Araabia võiks tulevikus praegusega võrreldes 1—2 miljonit barrelit päevas rohkem naftat toota.

Naftaturul on kardetud ka seda, et Saudi Araabia võiks ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmisest tulenevate võimalike sanktsioonide vastusammuna oma naftatarneid kärpida, kuid Falih ütles esmaspäeval, et midagi sellist pole plaanis teha.

Üheks naftahinna languse mõjutajaks peetakse ka viimased viis päeva kestnud langust aktsiaturgudel ning majanduse kasvuootuste kärpimist viimastel nädalatel.

USA sanktsioonid Iraani naftaekspordi osas algavad 4. novembrist ning Washington soovib peatada kogu Iraani naftaekspordi.

Võrreldes 2016. aasta keskpaigaga on USA naftatootmine peaaegu kolmandiku võrra ning Venemaa naftatootmine on praegu 150 000 barreli võrra päevas suurem, kui see oli 2016. aasta oktoobris, kui sõlmiti viimane OPEC-i ja mõnede teiste suuremate naftatootjate vahel tootmismahtude kokkulepe.

USA naftavarude nädalaraport ilmub pool tundi enne teisipäeva lõppu, mille puhul oodatakse USA naftavarude tõusu viiendat nädalat järjest.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum