Mait Kraun • 28 oktoober 2018
Jüaan on dollarisse tänavu tublisti odavnenud.  Foto: Reuters

Goldman: jüaani odavnemine jätkub

Goldman Sachsi analüütikud usuvad, et jüaan jätkab järgmise poole aasta jooksul odavnemist, vahendab CNBC.

Goldman Sachsi Aasia makrouuringute kaasjuht Timothy Moe ütles, et panga hinnangul peaks jüaani kurss ületama peagi 7 dollari taseme ning jõudma kuu kuu pärast 7,1 dollarini. Praegu kaupleb valuutapaar umbes 6,94 dollari juures. Aasta algusega võrreldes on jüaan dollarisse odavnenud 6 protsenti.

„Tõenäoliselt see enne aasta lõppu ei juhtu, sest 7 dollarit tundub olevat lühiajaline piir. USA jaoks tähendaks see piiri ületamine tõestust, et Hiina tegeleb valuutakursi manipuleerimisega,“ ütles Moe.

Hiina aga ei taha selliste süüdistuste tule alla sattuda, sest järgmisel kuul toimub G20 kohtumine, kus USA president Donald Trump kohtub ka oma Hiina kolleegi Xi Jinpingiga, lisas Moe.

Trump on Hiinat samal teemal ka mitmeid kordi kritiseerinud. Tema sõnul hoiab Hiina oma valuuta kunstlikult madalamal, mille eesmärk on hindu ameeriklaste jaoks madalal hoida ning seeläbi oma konkurentsivõimet ja eksporti parandada.

Tegelikult püütakse kurssi tugevdada

Hiina on juba varasemalt sattunud valuuta odavnemise tõttu kriitika alla, aga strateegid ütlevad, et tegelikult on riik püüdnud kurssi tugevdada. Eriti siis, kui see on jõudnud 7 dollari piirile lähedale. Peking on püüdnud kapitali väljavoolu piirata. Tavaliselt kiireneb kapitali väljavool siis, kui riigi valuuta nõrgeneb.

Hiina Keskpank seab jüaani vahetuskursi selle järgi, millised on viimased hinnad turul. Seejärel võimaldab keskpank sellest tasemest kursil dollarisse liikuda 2 protsenti kõrgemale või madalamale.

USA rahandusministeerium hoidus eelmisel nädalal Hiinat „valuutamanipulaatoriks“ kutsumast. Mitmed varasemad valitsused on sellele viidanud, aga tõsiseid süüdistusi pole tehtud.

Dollari hiljutine tugevus tähendab, et Hiina jüaan peaks vaikselt stabiliseeruma või dollarisse odavnema, ütles Moe.

Hetkel kuum