Rait Kondor • 6. november 2018 kell 20:33

Nafta hind langes seitsmendat kauplemispäeva järjest

USA välisminister Mike Pompeo pressikonverentsil. EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS  Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Nafta hind jätkas teisipäeval langemist, kui esmaspäeval Iraani vastu kehtima hakanud USA-poolsed sanktsioonid osutusid oodatust leebemaks ning USA tõstis oma järgmise aasta naftatoodangu prognoosi, vahendab CNBC.

Esmaspäeval teatas USA valitsus sanktsioonidest Iraani energiatööstuse, panganduse ja laevanduse suhtes. Kui sanktsioonide kohaselt keelab USA välisriikidel Iraani nafta ostmise, siis erandina on see vähemalt ajutiselt lubatud kaheksal riigil, sh Hiinal ja Indial, kes on Iraani nafta suurimad importöörid. Samuti võivad Iraani naftat importida Jaapan, Lõuna-Korea, Taiwan, Itaalia, Kreeka ja Türgi.

Jaapan ja Lõuna-Korea on samas juba oma ostud Iraanist peatanud ning USA välisministri Mike Pompeo sõnul jätkavad seda poliitikat vähemalt senikaua kuni sanktsioonid on jõus.

Kuigi Hiina impordimahud on mitme allika sõnul limiteeritud 360 000 barrelini päevas, pälvis nendele riikidele erandi lubamine investorite tähelepanu.

Nii langes USA WTI naftasegu täna 1,4% 62,21 dollarini barrelist, jõudes kauplemispäeva keskel ka 61,31 dollari peale, mis tähendas üle 20%-list langust eelmise kuu ja viimase nelja aasta tipu, 76,90 dollari tasemelt.

Rahvusvaheline Brenti toornaftasegu hind langes täna 1,7% 71,90 dollarini barrelist. Päeva keskel jõudis hind 71,18 dollarini, mis oli 18% allpool eelmise kuu 86,74-dollarilist tipptaset.

Lisaks leebematele Iraani sanktsioonidele vedas nafta hind allapoole tänane USA energia infoameti (EIA) prognoos USA naftatoodangust järgmisel aastal. Kui eelmisel kuul oodati järgmise aasta naftatoodanguks veel 11,5 miljonit barrelit päevas, siis nüüd tõsteti prognoosi 12,1 miljoni barrelini päevas.

Hetkel kuum