• Jaga lugu:

  USA pangaanalüütikud prognoosivad vabariiklaste ainuvõimu lõppemist

  USA valijad Minneapolises Minnesota osariigis asuvas valimisjaoskonnas. Foto: Kerem Yucel / AFP/Scanpix

  Enamus USA pankasid prognoosivad, et täna toimuvatel parlamendivalimistel võtavad demokraadid USA esindajatekojas võimu tagasi ning senatis jätkub vabariiklaste ülekaal, vahendab CNBC. Aktsiaturgudele oodatakse kuni aasta lõpuni üldiselt tõusu.

  Tegemist on USA jaoks esimeste parlamendivalimistega peale Donald Trumpi presidendiks saamist ning seetõttu oodatakse huviga, kas ja kui palju kongressis jõujooned muutuvad. Praegu valitsevad mõlemat kongressikoda vabariiklased, mis võimaldab Trumpil oma poliitikat kergemini ellu viia.
  Bank of America Merrill Lynch prognoosib, et kongressis jaotub võim pooleks ning võrreldes mõne aja taguse arvamusega prognoositakse, et demokraatide võiduvõimalus mõlemas kongressikojas on väiksemaks läinud.
  Aktsiaturu reaktsiooni osas arvab pank, et võimu pooleksjagunemine esindajatekojas on hea aktsiatele, sest ajalooliselt on aktsiad sellises olukorras tõusnud. Vabariiklaste võit ehk ülekaalu säilitamine mõlemas parlamendikojas võib koos oma kasvu toetavate meetmetega olla lähiaja osas aktsiaturge toetav, kuid pikaajaliselt võib see aktsiaturgudele negatiivselt mõjuda tänu tugevnevale dollarile, intresse tõstvale Föderaalreservile ning eelarvedefitsiidi suurenemisele.
  Goldman Sachs prognoosib samuti võimu pooleks jaotumist kongressis ning soovitab sellega seoses silma peal hoida ravimifirmade aktsiatel, mis võivad selle tulemusel tõusta, kuna demokraatide võidu korral esindajatekojas on raskem jõuda ravimite hindade langetamise kokkuleppeni.
  Goldman Sachs prognoosib, et selliste valimistulemuste korral on aktsiaturgudel mõõdukas reaktsioon, tuleb vähem eelarvelist majanduse stimuleerimist ning sellega ka väiksem kasv ning ei ole oodata olulist muutust kaubanduspoliitikas.
  Väiksema analüüsimaja Fundstrat Golbal Advisors’i, kelle peastrateeg on 25 aastat Wall Streeti erinevates pankades töötanud Thomas J. Lee, prognoosi kohaselt võidavad demokraadid napilt esindajatekojas ning vabariiklased säilitavad senatis ülekaalu 52-48 kohtade arvuga.
  Turureaktsooni osas eeldab Fundstrat aktsiaturgude tõusu kuni aasta lõpuni, kuid mainib, et pikemaajalised vahevalimiste aktsiaturgude tõusud toimuvad siis, kui esindajatekojas võimuvahetust ei ole. Demokraatliku partei võit esindajatekojas võiks turgudele ennustada nõrgemat 2019. aastat.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: Tartu Kivisild ei ole muumia
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Change näitas 2021. aastal võimsat kasvu
Funderbeami platvormil kauplev Eesti krüptokauplemisplatvorm Change näitas 2021. aastal tugevat kasvu nii käibes kui ka klientide arvus.
Funderbeami platvormil kauplev Eesti krüptokauplemisplatvorm Change näitas 2021. aastal tugevat kasvu nii käibes kui ka klientide arvus.
President noppis majandusnõuniku keskpangast
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
Starship sai laenu 50 miljonit eurot
Eestlaste asutatud pakirobotifirma Starship Technologies saab Euroopa Investeerimispangalt 50 miljonit eurot rahastust teadus- ja arendustegevuste edendamiseks.
Eestlaste asutatud pakirobotifirma Starship Technologies saab Euroopa Investeerimispangalt 50 miljonit eurot rahastust teadus- ja arendustegevuste edendamiseks.