• Jaga lugu:

  Hiina ettevõtted on tänavu ostnud tagasi rekordkoguse aktsiaid

  ShanghaiFoto: EPA / Qilai Shen

  Shanghai ja Shenzheni börsil noteeritud firmad on sel aastal kulutanud aktsiate tagasiostudele pea neli korda rohkem kui mullu, kirjutab Wall Street Journal.

  Tänavu on 913 Hiina börsidel kaubeldavat ettevõtet kulutanud kokku 35,5 miljardit jüaani ehk 5,1 miljardit dollarit aktsiate tagasiostudele. Tõsi, summa on tagasihoidlik, kui võrrelda seda USA väärtpaberituruga: eelmise aasta juunist kuni selle aasta sama kuuni soetasid S&P 500 indeksisse kuuluvad ettevõtted oma aktsiaid kokku lausa 648,5 miljardi dollari eest.
  Hiina börsifirmade aktsiaostud on märkimisväärsed aga seetõttu, et nende suurenemise taga on näha valitsuse otsuseid. Oktoobris lõdvendati rahvavabariigi väärtpaberijärelevalve ettepanekul tagasiostuprogrammide reegleid, lubades neid kasutada ka "ettevõtte väärtuse" ja "investorite huvide" kaitseks. Seda sammu võib pidada reaktsiooniks börside tänavusele jõulisele langusele - Shanghai Composite indeks on kahanenud ligi 20% -, mis on pannud omakorda raskesse olukorda need investorid, kes on kasutanud väärtpabereid laenude tagatisena. Wall Street Journali andmetel kasutatakse pisut enam kui kümnendikku Shanghai ja Shenzheni aktsiatest just sel eesmärgil. Aktsiate väärtuse languse tõttu nõuavad laenuandjad lisatagatist, sundides rahahädas investoreid väärtpabereid müüma ja turu langust sellega veelgi süvendama.
  Varahaldusfirma UBS Wealth Management ökonomisti Hu Yifani hinnangul on olukord kummaline, sest kui arenenud turgudel omandavad firmad oma aktsiaid vaid juhul, kui väärtpaberi hind on juhtkonna arvates põhjendamatult madal ja kui vaba raha on ohtralt, siis Hiinas rusub paljusid tagasioste tegevaid ettevõtteid just vaba raha nappus või lisatagatise nõue.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
USA ametivõimud hakkasid uurima Alibaba pilveäri
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
Raadiohommikus: Eesti IT-ettevõtete edulood Lähis-Idas ja spaaäri tulevikust kõrgete energiahindade juures
Dubai Expol käib Eesti IKT-sektori ettevõtete jaoks aktiivne töö ja ärisidemete sõlmimine. Cybernetica äriarenduse konsultant Kevin Tammearu räägib raadiohommikus sellest, kuidas õnnestus tal allkirjastada koostööleping Paapua Uus-Guinea valitsusega. Nortali Lähis-Ida ja Aafrika regiooni juht Marek Helm jagab kogemusi piirkonnas äri ajamisest ja ITLi juht Doris Põld selgitab, milliseid ärivõimalusi näevad Eesti IKT-ettevõtted Pärsia lahe regioonis.
Dubai Expol käib Eesti IKT-sektori ettevõtete jaoks aktiivne töö ja ärisidemete sõlmimine. Cybernetica äriarenduse konsultant Kevin Tammearu räägib raadiohommikus sellest, kuidas õnnestus tal allkirjastada koostööleping Paapua Uus-Guinea valitsusega. Nortali Lähis-Ida ja Aafrika regiooni juht Marek Helm jagab kogemusi piirkonnas äri ajamisest ja ITLi juht Doris Põld selgitab, milliseid ärivõimalusi näevad Eesti IKT-ettevõtted Pärsia lahe regioonis.
Valitsuses köeb kriis elektritoetuste pärast Keskerakond: vaja on lisaeelarvet
Kaks päeva kestnud läbirääkimised koalitsiooninõukogus ei ole Reformierakonda ja Keskerakonda suutnud kokkuleppeni viia, peaminister lubas esineda poliitilise avaldusega ning Keskerakonna juht Jüri Ratas ähvardas, et ajaaken hakkab vaikselt sulguma.
Kaks päeva kestnud läbirääkimised koalitsiooninõukogus ei ole Reformierakonda ja Keskerakonda suutnud kokkuleppeni viia, peaminister lubas esineda poliitilise avaldusega ning Keskerakonna juht Jüri Ratas ähvardas, et ajaaken hakkab vaikselt sulguma.