Lauri Teder • 21. november 2018 kell 20:44

Hiina ettevõtted on tänavu ostnud tagasi rekordkoguse aktsiaid

Shanghai  Foto: EPA / Qilai Shen

Shanghai ja Shenzheni börsil noteeritud firmad on sel aastal kulutanud aktsiate tagasiostudele pea neli korda rohkem kui mullu, kirjutab Wall Street Journal.

Tänavu on 913 Hiina börsidel kaubeldavat ettevõtet kulutanud kokku 35,5 miljardit jüaani ehk 5,1 miljardit dollarit aktsiate tagasiostudele. Tõsi, summa on tagasihoidlik, kui võrrelda seda USA väärtpaberituruga: eelmise aasta juunist kuni selle aasta sama kuuni soetasid S&P 500 indeksisse kuuluvad ettevõtted oma aktsiaid kokku lausa 648,5 miljardi dollari eest.

Hiina börsifirmade aktsiaostud on märkimisväärsed aga seetõttu, et nende suurenemise taga on näha valitsuse otsuseid. Oktoobris lõdvendati rahvavabariigi väärtpaberijärelevalve ettepanekul tagasiostuprogrammide reegleid, lubades neid kasutada ka "ettevõtte väärtuse" ja "investorite huvide" kaitseks. Seda sammu võib pidada reaktsiooniks börside tänavusele jõulisele langusele - Shanghai Composite indeks on kahanenud ligi 20% -, mis on pannud omakorda raskesse olukorda need investorid, kes on kasutanud väärtpabereid laenude tagatisena. Wall Street Journali andmetel kasutatakse pisut enam kui kümnendikku Shanghai ja Shenzheni aktsiatest just sel eesmärgil. Aktsiate väärtuse languse tõttu nõuavad laenuandjad lisatagatist, sundides rahahädas investoreid väärtpabereid müüma ja turu langust sellega veelgi süvendama.

Varahaldusfirma UBS Wealth Management ökonomisti Hu Yifani hinnangul on olukord kummaline, sest kui arenenud turgudel omandavad firmad oma aktsiaid vaid juhul, kui väärtpaberi hind on juhtkonna arvates põhjendamatult madal ja kui vaba raha on ohtralt, siis Hiinas rusub paljusid tagasioste tegevaid ettevõtteid just vaba raha nappus või lisatagatise nõue.

Hetkel kuum