Rait Kondor • 23. november 2018 kell 16:15

USA aktsiaturg alustas musta reedet allahindlusega

Maakler New Yorgi aktsiabörsil.  Foto: Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriikide aktsiaturud reedel kauplemispäeva alguses langesid, kui turgudel valitseb jätkuvalt langusmeeleolu seoses maailma majandusaktiivsuse vähenemise, USA-Hiina pingete jätkumise ja nafta hinna järsu languse tõttu.

Tund aega pärast turu avanemist oli Standard & Poor's 500 indeks 0,56% miinuses, Nasdaqi indeks oli langenud 0,1% ning Dow Jonesi tööstuskeskmine indeks oli 0,65% miinuses. Sellega jätkasid aktsiaturud selle nädala üldist langusmeeleolu – esmaspäevast kolmapäevani kestnud aktsiahindade langus oli halvim tänupüha-aegne näitaja alates 2011. aastast.

Nafta hind jätkas samuti järsku langust, kui Ühendriikide West Texas Intermediate'i naftasegu odavnes 6,9%, 50,84 dollarini barrelist. Euroopas rohkem kasutust leidev Brenti toornaftasegu hind langes 6,0%, 58,86 dollarini barrelist. Londonis kaubeldav Brenti naftasegu jõudis viimase 12 kuu madalaima hinnani.

Nafta hinna kujunemisel on peamine murekoht tootmise võimalik üleküllus, mis on väljendunud Ameerika Ühendriikide naftavarude oodatust suurema kasvuga. Lisaks ütles Saudi Araabia naftaminister neljapäeval, et Saudi Araabia naftatoodang suurenes ka novembris. Varasemalt oli Saudi Araabia teavitanud oktoobris toimunud tootmismahtude kasvust. Lisaks põhjustab praegust nafta hinna langust see, et novembris kehtima hakanud Iraani-vastased sanktsioonid tulid oodatust leebemad.

Niinimetatud musta reede ehk tänupüha-järgse päeva aktiivne ostlemine pole jaekaubanduskettide aktsiatele eriti mõjunud – Targeti aktsia on langenud 2,2%, Macy’se aktsia on kukkund 1,1%, Amazoni aktsia on kolmapäevase kauplemispäeva tasemel ja vaid Walmarti aktsia on 0,6% tõusnud.

Järgmisel nädalal on oluline sündmus Ühendriikide presidendi Donald Trumpi ja Hiina presidendi Xi Jinpingi kokkusaamine G20 kohtumisel Buenos Aireses Argentinas. Kuigi sellest kohtumisest ei oodata lahendust kaubandussõjale, oodatakse sealt teatud positiivset sõnumit, mis võiks turge veidi rahustada.

Täna on Ameerika Ühendriikide aktsiaturg seoses tänupüha-järgse päevaga tavapärasest kolm tundi vähem avatud ehk aktsiaturg suletakse Eesti aja järgi kell 21.

Hetkel kuum